Laat je informeren over overstromingsgevaar
Daniel Buschman is voorzitter van CIB, het vastgoednetwerk. Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.
De voorbije weken viel het water met bakken uit de lucht en op sommige plaatsen zorgde dat voor flink wat wateroverlast. Hoe groot is de kans dat het huis van jouw dromen overstroomt? Koop je een pand of bouwgrond? Of huur je er één voor meer dan 9 jaar? Dan moet je vooraf tijdig info krijgen over de overstromingskans van het pand of perceel.
1. Weg met termen ‘mogelijk’ en ‘effectief’ overstromingsgevoelig
Begin vorig jaar werden de termen ‘mogelijk’ en ‘effectief’ overstromingsgevoelig gebied geschrapt. Een gebied is nu overstromingsgevoelig of niet. Het moet ook op die manier in de publiciteit staan.
2. Overstromingsrapport
Bij elke verkoop en verhuring voor meer dan 9 jaar moet er ook een overstromingsrapport toegevoegd worden. Dat geeft informatie over de overstromingsbron en de -kans van het perceel (= P-score) en van het gebouw (= G-score). Het is voor elk gebouw/perceel mogelijk om een overstromingsattest aan te vragen. Dat wordt vervolgens opgemaakt door een gecertificeerde deskundige.
In de publiciteit moet je steeds de P-score en – indien van toepassing – de G-score opnemen. Indien er een geactualiseerde score beschikbaar is via een overstromingsattest, kan die bijkomend opgenomen worden.
3. Compromis en akte
Last but not least: deze informatie moet niet alleen vermeld worden in de publiciteit maar moet ook opgenomen worden in de onderhandse en authentieke akte.
http://www.cib.beof contacteer je CIB-makelaar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier