Lezers tippen lezers: “De natuur helpen? Begin er gewoon aan”

Hilde Cassimons uit Londerzeel

“Ik heb heel wat klimaatverdriet. Als ik zie wat er met onze planeet allemaal gebeurt, dan stemt me dat soms triestig. Toch kunnen we heel wat doen om voor Moeder Natuur te zorgen, daar ben ik sterk van overtuigd.” Aan het woord is Hilde Cassimons, een enthousiaste vrouw uit Londerzeel die zich sinds jaar en dag inzet voor mens en natuur. “Die liefde voor de natuur kreeg ik van mijn grootmoeder mee, zij toonde me verschillende soorten vogels, insecten en tal van andere wijsheden.”

Beroepshalve zorgt ze voor senioren in een woonzorgcentrum, maar in haar vrije tijd zet ze zich het liefste in voor de lokale natuur. “Ik ben betrokken bij de ecologische vrijwilligersorganisatie Velt en ik ben ook een zogenaamde Tuinranger van mijn gemeente”, zegt ze. Als Tuinranger heeft Hilde zelf een indrukwekkende eco-tuin met zwemvijver, bloemenweide, paddenpoel en moestuin. “Daarmee wil ik mensen inspireren om ideeën op te doen voor hun eigen tuin. Als Tuinranger van mijn gemeente ga ik bij de mensen langs om praktische eco-tips te geven: wij kunnen je met plezier aantonen dat tuinieren zonder gif heus niet zo moeilijk is.”

Het beste wat je volgens Hilde kan doen om de natuur in je directe omgeving een duwtje in de rug te geven? Er gewoon aan beginnen. “Wil je zelf regenwater opvangen of een ecologische zwemvijver maken? Doe het gewoon. Natuurlijk wil je eerst wat informatie inwinnen, maar dat kan je snel online of in de bibliotheek vinden. Ik probeer mensen altijd te motiveren om gewoon aan hun tuinproject te beginnen. Je hoeft heus geen gigantisch project op poten te zetten om de natuur in je buurt een handje te helpen: grote verandering begint altijd met kleine daden.”

Lees hier ook de tips van Nathalie, Noreen en Laurens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier