Lezers tippen lezers: “Geef wat je niet meer nodig hebt een tweede leven”

Noreen Van De Sompele uit Tervuren

Duurzaamheid is veel meer dan enkel vegetarisch eten of bomen planten in je tuin. Noreen Van De Sompele, een ex-marketeer die vandaag de drijvende kracht is achter de boekenruilkastjes in ons land, zegt dat we ook meer aandacht moeten hebben voor ons uit de hand gelopen consumptiegedrag. “Ik had vroeger zodanig veel boeken dat ik op den duur niet meer wist waar ik ze moest plaatsen. Ik vond het ook jammer dat we zoveel producten in ons leven kopen die niet meer dan één leven beschoren zijn”, zegt ze.

Noreen kwam op het idee om een boekenruilkast in haar gemeente te plaatsen. Op die manier kon ze haar oude boeken delen met andere mensen, terwijl ze zelf ook de kans kreeg om een nieuw boek te lezen. “Boekenruilkasten waren vroeger redelijk nieuw, maar ik merk wel dat steeds meer mensen voor het concept openstaan. Op Facebook bestaan er verschillende groepen van een bepaald kastje in een gemeente. Daardoor ontstaan er nieuwe communities en kunnen mensen beter communiceren mocht er iets met het kastje gebeuren.”

Intussen zijn er al meer dan 3.500 boekenruilkastjes in België. “Eigenlijk is dat een uit de hand gelopen hobby geworden”, lacht Noreen, “maar ik ben er nog altijd heel graag mee bezig. Het hele concept om iets te ruilen in plaats van er geld voor te geven vind ik bovendien iets bijzonder. Eigenlijk zouden we met z’n allen wat meer moeten ruilen in plaats van alles nieuw te kopen: boeken, kleren, meubels, noem maar op. Als we iets minder zouden consumeren en bewuster nadenken over onze eigen spullen, zouden we de planeet daar alleen maar een plezier mee doen.”

Lees hier ook de tips van Hilde, Laurens en Nathalie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier