Lezers tippen lezers: “Draag zorg voor de bij”

Nathalie Jacobs uit Goor

Toen Nathalie Jacobs zich voor het eerst op professioneel vlak moest bezighouden met de bijen in ons land, raakte ze meteen gefascineerd door de insecten. “Niet veel later werd ik zelf imker en begon ik met mijn eigen kolonies bij me thuis. Intussen heb ik er al acht, en ik zorg er nog altijd even graag voor als vroeger”, zegt ze.

De bijen krijgen het jaar na jaar moeilijker. Niet alleen in België, maar ook in andere landen krijgen bijenpopulaties het steeds harder te verduren. “Een groot probleem zijn de niet onbekende Aziatische hoornaars”, zegt Nathalie. “Dat is een invasieve insectensoort die hier niet thuishoort. Een tip die ik de mensen kan geven is om nesten van de Aziatische hoornaar altijd te melden bij de daarvoor bevoegde instanties. Ga nooit zelf vallen maken of op de insecten jagen, want ze zijn erg gevaarlijk.”

Om de biodiversiteit in het land een duwtje in de rug te geven, raadt Nathalie onder andere aan om veel bloemen te zaaien die veel nectar produceren. “De veelvoorkomende paardenbloem is bijvoorbeeld erg goed voor de bijen. Ikzelf laat die altijd staan tot ze zelf volledig uitgebloeid zijn en daarna maai ik het gras. Ook linde- en kastanjebomen zijn erg goed. Die zaadjes kan je bovendien makkelijk terugvinden in allerhande tuincentra.”

Ten slotte raadt Nathalie aan om geen insecticiden te spuiten in de tuin. “Mensen moeten de juiste planten zetten en geen insecticiden spuiten. Ik hoor regelmatig van imkers die klagen dat hun bijen vergiftigd zijn en dan hoor je dat de buren iets gespoten hebben om dat laatste stukje onkruid weg te krijgen. Doe het dus alsjeblieft niet.”

Lees hier ook de tips van Hilde, Noreen en Laurens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier