Steeds meer verpleegkundigen worden zelfstandig

De voorbije vier jaar is het aantal zelfstandige verpleegkundigen in de Belgische zorgsector met 35 procent gestegen. Verpleegkundigen die deze stap zetten, doen dat vaak voor een betere work-lifebalans.

“Op vier jaar tijd zijn er meer dan een derde zelfstandige verpleegkundigen bijgekomen”, zegt Mieke Bruyninckx van Acerta, de hr-dienstverlener die naar aanleiding van de Week van de Zorg een analyse maakte op basis van de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen van Zelfstandigen. “Het stijgend aantal zelfstandigen kan een antwoord bieden op de nijpende arbeidskrapte in de zorgsector, want verpleegkundige is volgens de laatste cijfers van de VDAB het grootste knelpuntberoep op onze arbeidsmarkt. We zien verschillende redenen voor de stijgende populariteit van het zelfstandigenstatuut in de zorg. Zo is de sociale bescherming de laatste jaren steeds beter geworden. Het gaat dan bijvoorbeeld om 12 weken moederschapsrust, gratis dienstencheques voor huishoudelijke hulp, 12 maanden mantelzorgverlof en de verhoging van de minimumpensioenen voor zelfstandigen.”

Zelf uren bepalen

“Een tweede belangrijke reden ligt in het feit dat het zelfstandig statuut meer mogelijkheden biedt voor een betere work-lifebalans”, vervolgt Mieke Bruyninckx. “Je kunt zelf de uren bepalen die je wil werken en kiest ook je eigen verlofdagen. Dat kan als zelfstandige zorgprofessional allemaal veel soepeler dan binnen een vaste arbeidsovereenkomst. Wie voor het statuut van zelfstandige kiest, doet dat voornamelijk in hoofdberoep, slechts een minderheid van de nieuwkomers is zelfstandig in bijberoep. De zelfstandige verpleegkundigen zijn vooral actief als thuisverpleegkundige of werken in opdracht van een dokterspraktijk. In een ziekenhuis zijn de verpleegkundigen loontrekkenden, daar zal je geen zelfstandige verpleegkundigen terugvinden omdat dit zou betekenen dat ze slechts één klant hebben en dus schijnzelfstandige zouden zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier