Mag je aannemer je om een voorschot vragen?

Aannemers vragen wel eens een voorschot voor ze aan de slag willen gaan. Mag dat wel? Loop je een risico als je zo’n voorschot betaalt?

De wet verbiedt je aannemer niet om een voorschot aan jou te vragen. Het is iets wat jullie onderling kunnen overeenkomen. Ook het bedrag van het voorschot kunnen jullie meestal samen afspreken. Je aannemer zal er allicht op wijzen dat hij zeker wil zijn dat je niet op de afspraken terugkomt en dat hij al materialen moet bestellen.
Als klant heb je er alle belang bij om geen voorschot te geven of dat minstens zo beperkt mogelijk te houden. Als je aannemer namelijk failliet gaat voor hij de werken uitvoert, riskeer je je voorschot kwijt te zijn. Een ander risico dat je loopt bij de betaling van een voorschot is dat als de aanneming niet wordt uitgevoerd volgens de regels van de kunst, je je geld moet gaan terugvorderen bij de aannemer.
Probeer dan ook geen voorschot te moeten betalen of hou dat zo beperkt mogelijk. Wijs je aannemer daarbij op de risico’s die je door het moeten betalen van een voorschot loopt. Eventueel kan je een andere waarborg aanbieden (bv. een bankgarantie).

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

(bron omslagfoto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier