Mag je aannemer met onderaannemers werken?

Als je een beroep doet op een aannemer voor het uitvoeren van werken, stuurt deze wel eens een onderaannemer langs. Kan je je daartegen verzetten?

Een aannemer heeft, tenzij je andere afspraken met hem maakt, in de regel het recht om onderaannemers in te schakelen. Hij moet wel de algemene leiding blijven behouden van de werken. Voert de onderaannemer de werken niet naar behoren uit of duiken er later gebreken op dan moet je de hoofdaannemer daarvoor aansprakelijk stellen. Je hebt geen contractuele band met de onderaannemer.
Zelfs als je aannemer werkt met onderaannemers, moet je afrekenen met je aannemer. Hij moet dus facturen naar jou sturen. Facturen van de onderaannemer moet je niet betalen. Doe je dat toch, dan kan de aannemer vragen dat je het bedrag ook nog eens aan hem betaalt. Je kan wel andere afspraken maken met je aannemer en onderaannemer. Zo kan je met hen beiden overeenkomen dat je rechtstreeks aan de onderaannemer betaalt. Uitzonderlijk kan de onderaannemer een rechtstreekse vordering stellen. Gebeurt dat, vraag dan advies bij een jurist of advocaat vooraleer aan wie dan ook te betalen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaat.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier