Binnenkijken: Kille, donkere langgevelhoeve wordt nieuwe, warme woning in massieve houtbouw

Na veel wikken en wegen om een donkere, kille langgevelhoeve uit de laatnegentiende eeuw, net over de Belgisch-Nederlandse grens, te renoveren, besliste een koppel om het idee van hun architect te volgen. Ze bouwden een nieuwbouw in massieve houtbouw. Het resultaat is een bijzonder ruimtelijke woning, van waaruit ze overal zicht hebben op hun edelherten.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Koen Broos)

Het koppel trok meer dan tien jaar geleden in de langgevelhoeve in, die al lang door de familie bewoond werd. De donkere, kille woning met minimale verouderde verwarming voldeed verre van nog voor het gezin met jonge kinderen. Het koppel wenste een comfortabele woning van waaruit ze een goed zicht op hun edelherten zouden hebben.

Te dure renovatie

Architectenbureau VIVA Architecture maakte op vraag van de bouwheer een studie voor de renovatie -en budget op – maar die bleek nogal bovenmaats. “Alleen al de dakisolatie van de grote dakoppervlakte had een bijzonder grote kost met zich meegebracht. Door de woning te renoveren, zouden ze niet het gewenste resultaat en comfort bekomen”, was architecte Sylvie Bruyninckx al van bij het begin erg zeker.

“Ons voorstel was om de huidige woning te slopen en een compactere nieuwbouw in de plaats te bouwen. Gezien de bouw snel voltooid moest worden omwille van de rust voor de edelherten, werd voor massieve houtbouw ofwel CLT (cross laminated timber) geopteerd. De bouw zou in zes maanden gerealiseerd zijn.”

Het idee om de familiale woning te slopen, moest – uiteraard – enkele maanden rijpen. Uiteindelijk was de bouwheer toch gewonnen om in een hedendaagse woning met alle comfort te kunnen wonen.

Goedkopere afwerking

De woonoppervlakte is nu gehalveerd tot 250 vierkante meter. De langgevelhoeve kreeg een hedendaagse interpretatie aangemeten die in de straat nu wel bijzonder opvalt. “De kopse zijden van de woning zijn afgewerkt met glas en aluminium panelen. Bij de lange zijden zijn de kleidakpannen doorgetrokken als gevelmateriaal”, licht de architect toe.

“Vierkante ramen in verschillende formaten doorbreken het uniforme geheel. De kleidakpannen waren meteen ook de meest budgetvriendelijke gevelafwerking. Voorts vloeit het regenwater rechtstreeks van het dak naar beneden waardoor een dakgoot overbodig was.

Zichtbaar hout

De CLT is uiteindelijk zelf ook een budgetvriendelijke oplossing. Het liet toe om de spantenconstructie zichtbaar te laten zodat op verdere afwerking bespaard kon worden. Het gewenste maatmeubilair, zoals onder meer een dressing, is eveneens in hout geplaatst.

“Het zijn alleen de zwarte en witte details die het interieur kleuren. Verder zorgt alle hout voor de nodige rust, ideaal voor het leven op de boerderij, maar toch anders dan normaal. Door de ruimten geschakeld met elkaar te verbinden, ontstaan er lange zichtassen zodat de bewoners een continu zicht op de edelherten hebben.”

Nederlandse energienormering

De woning is vlak over de Belgisch-Nederlandse grens opgetrokken, wat betekent dat ze aan andere normen moest voldoen. “Hier spreken ze niet van een EPB of E-peil. Naar onze normen staat het wel gelijk aan een BEN-woning, die vooral bereikt is door de schil bijzonder goed te isoleren.”

“Het verschil met de Belgische maatstaf is dat ze hier rekening houden met hoe je gaat verwarmen, koelen, isoleren, maar ook met daglichttoetreding. Hoe dan ook kunnen we stellen dat dit gezin nu in een comfortabele, ruimtelijke woning woont, waar ze vooraf zelfs niet eens van hadden durven dromen”, besluit Sylvie Bruyninckx.

Woonfiche

  • Locatie: Baarle-Nassau (Nederland)
  • Architect: VIVA Architecture
  • Type woning: langgevelboerderij
  • Bouwjaar: 2016
  • Budget: 325.000 euro
  • Woonoppervlakte: 250 m2
  • Gezinssituatie: gezin met twee kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier