Moet de verkoper van een huis je garantie geven als er gebreken zijn?

Als je een bestaand huis kocht kan je de verkoper meestal niet aansprakelijk stellen als er gebreken opduiken. Claire De Cock van Verenigde Eigenaars legt uit hoe dat komt.

De verkoper van een onroerend goed is tegenover jou niet aansprakelijk voor zichtbare gebreken aan het gebouw. Dat zijn gebreken die je bij een nauwkeurig onderzoek van het gebouw kan opmerken (zoals scheuren in tegels, vlekken op een parket enz.)
De verkoper is integendeel in principe wel aansprakelijk voor verborgen gebreken aan het pand. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het gebrek voldoende ernstig is en dat het al bestond op het moment van je aankoop. Je moet het gebrek ook inroepen binnen een korte termijn na de aankoop.
In de meeste verkoopovereenkomsten wordt echter afgeweken van deze wettelijke regeling. Er staat dan een clausule in die aangeeft dat de verkoper niet verantwoordelijk is voor de verborgen gebreken die je naderhand als koper zou vaststellen. Een dergelijke clausule is perfect geldig. Je kan de verkoper dan alleen aansprakelijk stellen als die het gebrek kende en hij het verzweeg of verdoezelde.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier