Niemand gaat voor zijn plezier naar de dokter, ook niet als het gratis is

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen trekt aan de alarmbel omdat de meeste mutualiteiten sinds dit jaar ook het remgeld voor kinderen terugbetalen. Ze vrezen dat ouders ook voor pietluttigheden naar de dokter zullen trekken als het gratis is. Ons lijkt dit risico eerder beperkt, want niemand gaat voor zijn plezier naar de dokter, toch?

De socialistische mutualiteiten, de CM, Securex en het OZ betalen sinds dit jaar het remgeld volledig terug voor kinderen. Volgens Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen zal dit leiden tot een toevloed van patiënten bij dokters die het nu al erg druk hebben.

Deze reactie is begrijpelijk, want de cijfers bewijzen dat de huisartsen het steeds drukker hebben. Bijna 300 Belgische gemeenten kampen met een gebrek aan huisartsen. De belangrijkste verklaring is de vergrijzing: een derde van de huisartsen gaat op korte termijn met pensioen en er zijn te weinig nieuwkomers. De overheid voerde een aanmoedigingspremie van 20.000 euro in, maar deze maatregel werpt voorlopig weinig vruchten af.

Dokter2
(foto’s istock)

Er is dus een probleem, maar of dit groter zal worden door het remgeld voor kinderen weg te nemen, durven we te betwijfelen. Een bezoek aan de huisarts kost de patiënt na tussenkomst van het ziekenfonds nauwelijks enkele euro’s, dus de meeste mensen zullen het hiervoor niet laten om langs te gaan. Dit beperkte bedrag is slechts voor weinig mensen nog een rem. De echte rem bestaat erin om met een jengelend kind naar de dokter te rijden en dan in een volle wachtzaal vol kuchende en niezende mensen terecht te komen, waar je het risico loopt besmet te worden.

Niemand gaat voor zijn plezier naar de dokter. En als de intrekking van het remgeld ertoe leidt dat mensen die het écht moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen voortaan wel naar de dokter komen, is het een positieve maatregel. Elk ziek kind heeft immers recht op hulp, ook als de ouders het financieel moeilijk hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier