Een pluim voor Willy Borsus: eindelijk meer moederschapsverlof voor zelfstandige mama’s

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De Pluim van deze week is voor Willy Borsus (MR), federaal minister van Middenstand en Zelfstandigen.

’t Is gebeurd. Eindelijk. Het moederschapsverlof voor vrouwelijke zelfstandigen wordt uitgebreid met vier weken. Van acht naar twaalf. Nog geen gelijkschakeling met vrouwelijke werknemers, maar bon. In deze rubriek neuken we geen mieren. Onwaarschijnlijk is het wel dat dat zo lang heeft moeten duren, want de liberalen zitten al zeventien jaar onafgebroken in de regering. Was een emotionele noodkreet op onze website het laatste duwtje in de rug? Geen idee, doet er niet toe. De maatregel komt er.

Met dank aan Willy Borsus. Willy wie, zegt u? Willy Borsus, dat is onze federale minister van Middenstand en Zelfstandigen. Een Waal, ja. Van de MR, de Franstalige liberalen. Woont in de provincie Luxemburg. Zoon van een boerenknecht. Eigenaar van een wat karikaturaal hoofd. Doet denken aan Jappe Claes. Niet van manieren, dat zeg ik niet. Lijkt me zelfs een innemende man te zijn. Of hij dat is, weet ik niet. Franstalige liberalen geven in de regel geen interviews aan deze krant. Al moet ik bekennen dat ik Willy nog niet gevraagd heb.

Een deeltje van deze pluim moge trouwens waaien richting Maggie De Block (Open VLD). Onze federale minister van Volksgezondheid heeft Willy een duwtje in de goede richting gegeven. Of een ferme duw, dat kan ook.

Nu Willy, Maggie en hun vrienden-liberalen de liefde voor de zelfstandigen herontdekt hebben, neem ik mij de vrijheid hen een kleine tip te geven. Het getoeter over discriminatie van vrouwen kan deze dagen niet luid genoeg gaan. Bijwijlen terecht, dat zal wel. Maar mannelijke zelfstandigen hebben recht op nul dagen vaderschapsverlof. Hoe past dat in dat hele plaatje? Of is kinderen verzorgen nog steeds iets dat we beter overlaten aan onze vrouwen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier