Een pluim voor Ben Weyts: “Omdat hij Dierenwelzijn op de politieke kaart zet”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Dierenwelzijn.

Dierenwelzijn ligt de Vlamingen na aan het hart. Dat heeft de verontwaardiging over de wanpraktijken in het slachthuis in Tielt wel bewezen. Schandalig, de behandeling van varkens daar. En iets in mij zegt dat dat slachthuis geen uitzondering is. Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, besloot meteen tot tijdelijke sluiting én tot een doorlichting van álle slachthuizen in Vlaanderen. Ondanks dreigementen van het slachthuis in Tielt dat 350 banen op de tocht staan. Moedig, dat. In het verleden was dat wel even anders. Dan primeerde economie steevast op dierenwelzijn.

De kers op de taart moest dan nog komen. Woensdag kon Weyts aankondigen dat er een historisch akkoord is over een verbod op onverdoofd slachten. Eindelijk. Met dank aan bemiddelaar Piet Vanthemsche, voormalig voorzitter van Boerenbond. De meerderheidspartijen zeggen ja aan zijn rapport, evenals een groot deel van de oppositie. Knap werk dus. Zelfs Gaia is lovend. Michel Vandenbosch en Piet Vanthemsche hand in hand, het was ooit anders. Delen van de islamitische en joodse gemeenschap zijn niet tevreden. Maar een samenleving moet afwegingen maken. Is vrijheid van religie een afdoende reden voor onnodig dierenleed? Ik meen van niet. Laat me daar wel aan toevoegen dat de religieuze gemeenschappen een punt hebben als ze vraagtekens plaatsen achter de plezierjacht.

Dat deze pluim ook Vanthemsche toekomt, absoluut. Toch geef ik ze aan Ben Weyts. Omdat hij Dierenwelzijn op de politieke kaart zet. Dat geven vriend en vijand intussen graag toe. Dat het een makkelijk domein is om te scoren, beweren critici. Waarom hebben zijn voorgangers dat dan nooit gedaan, is mijn oprechte vraag. Ja, Dierenwelzijn is een dankbaar item om het nieuws mee te halen. Maar is het een even dankbaar item om stemmen mee te winnen? Dieren mogen vooralsnog, hoe spijtig ook, niet stemmen. Vandaar deze pluim voor Ben Weyts. Van harte!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier