Prestigieuze verkiezingsreeks: Opstand in Brussel

Deze krant pakt vanaf zondag uit met de prestigieuze verkiezingsreeks ‘Opstand in Brussel’. We trekken met de machtigste politici van ons land naar de doopvont van België: het imposante stadhuis op de Grote Markt van Brussel waar bijna 200 jaar geleden de onafhankelijkheid bedisseld werd. Onze ambitie: jullie, lezers, klaarstomen voor de moeder aller verkiezingen van zondag 9 juni.

Laten we beginnen met een vleugje geschiedenis. Op de schoolbanken hebben we allemaal wel eens iets horen waaien over het operastuk De Stomme van Portici. We schrijven woensdag 25 augustus 1830 en na de voorstelling in de Munt stond Brussel in rep en roer. Wat begon als een opstand van een volk dat honger leed, eindigde in een nieuw land: België. Dat werd de Belgische Omwenteling of Opstand genoemd. De leiders verzamelden zich in het zogenaamde Voorlopig Bewind, zeg maar de eerste regering van het land. In dat selecte mannenclubje zaten illustere namen zoals Louis de Potter, Charles Rogier en Félix de Mérode.

Hun vergaderingen vonden plaats op de eerste verdieping van het stadhuis van Brussel, toen al symbool van macht. Volgens de overlevering beschikte elk comitélid over een tafel en een stoel, een riem papier, een doos ganzenveren en een fles inkt. Weinig indrukwekkend, concludeert ook historicus Marc Reynebeau in zijn boek Een geschiedenis van België. Het is wel dáár, in die zaal, dat de onafhankelijkheid van ons land, en dus de afscheiding van Nederland, bedisseld werd.

Diepgaande gesprekken

Bijna 200 jaar later trekken wij, journalist Paul Cobbaert en fotograaf Christophe De Muynck, naar dezelfde plek, waar een borstbeeld van Rogier en een weelderig plafondschilderij herinneren aan die woelige tijd. We doen dat niet alleen. We worden vergezeld van de machtigste politici van ons land: de partijvoorzitters. Dat zijn Raoul Hedebouw (PVDA), Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout (Groen), Melissa Depraetere (Vooruit), Tom Ongena (Open VLD), Sammy Mahdi (CD&V), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Bart De Wever (N-VA).

Wat gaan we daar doen? Diepgaande gesprekken voeren. Over de toekomst van dit land en zijn inwoners. Wat als deze politici vandaag een opstand mogen organiseren, in welk domein zou dat zijn? Hoe zien zij de toekomst van onze democratie en willen zij nog verder met België? Véél stof voor boeiende gesprekken.

Open voor publiek

Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel, is alvast enthousiast om de deuren van zijn stadhuis te openen voor onze reeks. “Omdat wij fier mogen zijn op ons patrimonium. Het stadhuis, en zeker de zaal waar de interviews plaatsvinden, is de bakermat van onze democratie.” De burgemeester benadrukt dat ook het brede publiek het stadhuis kan bezoeken, evenals de gerenoveerde Beurs. “Deze gebouwen maken deel uit van onze geschiedenis. Ik ben heel blij dat we erin geslaagd zijn deze open te stellen. Zo kan iedereen alle boeiende verhalen ontdekken.”

Meer info over de bezoeken aan het stadhuis: www.visit.brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier