Registratierechten meenemen of niet?

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over (ver)kopen, (ver)huren en het leven in een mede-eigendom.

Iedereen die een bestaande woning aankoopt, moet daarop verkooprechten (beter gekend als registratierechten) betalen. Ruil je je woning in voor een nieuwe gezinswoning, dan kan je de betaalde registratierechten op de eerste aankoop ‘meenemen’ en aftrekken van de belasting op de jongste aankoop. Belangrijk om te weten: 2023 is het laatste jaar waarin kopers de registratierechten kunnen meenemen.

1. Hervorming

Op 1 januari 2022 werden de tarieven voor het Vlaams verkooprecht ingrijpend hervormd. De tarieven voor wie een enige gezinswoning koopt, daalden van 6 naar 3 procent. Voor de aankoop van een gezinswoning die ingrijpend energetisch gerenoveerd (maximaal E-peil van E60), of gesloopt en heropgebouwd wordt, ging het tarief van 5 naar 1 procent.

2. Meeneembaarheid afgeschaft

De meeneembaarheid werd daarbij afgeschaft, weliswaar met een overgangsperiode. Tot 1 januari 2024 kunnen kopers kiezen voor de meeneembaarheid met de ‘oude’ tarieven, ofwel voor de nieuwe tarieven zonder meeneembaarheid. Uiteraard gelden er bij elk van deze tarieven en voordelen enkele voorwaarden.

3. Rekenen geblazen

Voor kopers is het goed rekenen geblazen welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. In het laatste jaar van haar bestaan bedraagt de meeneembaarheid 14.500 euro, een verhoging met 1.500 euro tegenover vorig jaar. Die stijging is een belangrijk element voor kopers om mee te nemen in hun rekenwerk. Op zoek naar fiscaal advies? Laat je alvast deskundig informeren door een vastgoedmakelaar, zodat je zeker geen kansen laat liggen.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier