Binnenkijken in een gerenoveerde, charmante herenwoning met speelse details

Verhuizen naar de buurwoning? Er zijn maar weinig bouwheren die dit verhaal kunnen delen. Een gezin ruilde hun instapklare woning in voor een pand waar nog heel wat werk aan was. In het oog springt vandaag de sprankelende tuingevel. Genieten doen ze vooral in de verrassende stadstuin.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Hamblok-Pissens architecten)

Oorspronkelijk woonde het gezin amper één huis verder. Ze hadden hun oog laten vallen op de buurwoning omdat ze er nog hun eigen project van konden maken. “Hun vorige woning was een instapklare woning. Ze voelden een honger om zelf aan de slag te gaan. Dat konden ze perfect in dit charmante herenhuis van de jaren dertig van de vorige eeuw”, blikt architect Patricia Pissens terug. Het resultaat is een klassevolle woonst met speelse details waar je niet alleen thuiskomt, maar waar je tegelijk ook met vakantie bent.

Woning om te genieten

Naast het energiezuinig maken van de woning was de grote wens van het bouwkoppel om de tuin mee deel te laten uitmaken van het interieur. “Het nieuwe grote driedelige schuifraam is voor twee derde uitschuifbaar waardoor de bewoners meteen in de tuin staan. Ze wilden ook geen typische keuken, maar een ruimte waar alles in elkaar overvloeide. Ze noemen het eerder hun koffiebar waar je telkens een tafeltje bij kan aanschuiven”, zegt Patricia.

Tot slot wilden ze een aparte verdieping voor de kinderen en de ouders. De kinderen hebben de zolder als volledige verdieping. De ouders beschikken over het eerste niveau met een slaapkamer, badkamer, dressing en kleine bib. Rest er nog het tweede niveau waar vandaag een polyvalente ruimte schuilgaat en ook een kitchenette geïnstalleerd zou kunnen worden.

Leuke lichteffecten

De volledige achterbouw is afgebroken. In de eigenlijke woning zijn er ook grondige werken gebeurd: de draagvloeren zijn vernieuwd, het buitenschrijnwerk is vervangen en de muren zijn volledig opnieuw gepleisterd. Voor de blikvanger moeten we de achtergevel van de woning bekijken. “Die is opgetrokken in roestkleurig gelakt aluminium. De cirkelvormige kleine en grote perforaties in deze achtergevel zorgen vanuit de berging voor een leuk lichteffect in de zitruimte die deel uitmaakt van de nieuwe achterbouw. Ook voor de ramen van de traphal zijn er ronde, speelse perforaties. De raamprofielen van de bovenliggende lichtstraat in de zitruimte zijn volledig weggewerkt om een compleet zenitaal zicht te bekomen”, aldus de architect.

Hierdoor krijg je vanuit de zithoek ook het effect dat de roestkleurige tuingevel van binnen naar buiten doorloopt. “Door het vervangen van het platte dak door een zadeldak op het tweede niveau is er een extra bouwlaag bijgekomen. Zo past de woning helemaal mee in het rijtje van zadeldaken in de straat. Omwille van de geklasseerde voorgevel is beslist om deze in ere te herstellen en de gevel langs de binnenzijde te isoleren.”

Sfeervolle blikvangers

Naast de roestkleurige aluminium zijn er nog meerdere materialen die als blikvanger fungeren. Zo loopt het polybeton tot op het terras, net zoals het tablet dat van de keuken naar de buitenkeuken doorloopt. De witte luifel en buitenmuren versterken nog extra het binnen-buiten effect.”

“Een aantal zwarte kasten waar ook keukentoestellen in zijn voorzien, geven een leuk accent aan de houten keuken. Tot slot kom je in de gezellige stadstuin volledig tot rust, vooral door de aanwezigheid van een vijvertje met kabbelende fontein”, besluit Patricia Pissens.

Woonfiche

  • Locatie: Sint-Amandsberg
  • Wie: gezin met twee kinderen
  • Architect: Hamblok-Pissens architecten
  • Type woning: burgerwoning rijwoning
  • E-peil/S-peil: E34
  • Bouwjaar: 1930, renovatieperiode 2021-2022
  • Woonoppervlakte: 226 m2
  • Budget: 425.000 euro exclusief btw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier