Binnenkijken: Bestaand pand wordt omgetoverd tot open huis met privacy voor allen

Een bestaand winkelpand met bovenliggende woning omvormen tot een woning voor een nieuw samengesteld gezin, bleek geen sinecure te zijn. De woonoppervlakte van de rijwoning is verdubbeld. “De focus van de bouwheer waren voldoende slaapkamers en voldoende privacy voor de ouders maar wel met het gevoel van een open huis”, legt Lorenzo Kemel bij AR-tuur Architectenbureau uit.

Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Lorenzo Kemel

Om de vijf kinderen in een samengesteld gezin de nodige ruimte te geven, ging de bouwheer op zoek naar een oplossing. Hij had zijn oog laten vallen op dit pand uit de jaren vijftig-zestig, met als eerste intentie er een nieuwbouw op realiseren. Uiteindelijk raakte hij overtuigd om toch te kiezen voor een verbouwing. Het vormde mogelijk een risico voor de buurwoningen om de woning af te breken. De enige behouden elementen, zijn het betonskelet alsook de leistenenvloer die voor het terras is hergebruikt.

Houtskelet

Dat het een zwaar bouwprogramma zou worden, was nogal zacht uitgedrukt. En dit omwille van de verdubbeling van de woonoppervlakte in de hoogte. “Gezien de twee bouwlagen boven op een bestaand gebouw kwamen, en dan vooral een oudere kelder, was de keuze voor een lichte houtskeletbouw onvermijdelijk”, zegt Lorenzo Kemel.

“In het bestaande gelijkvloers en eerste verdieping zijn vrij zware stabiliteitsingrepen uitgevoerd en metalen liggers ingebracht om het nieuwe programma te kunnen realiseren. Alle koudebruggen zijn weggewerkt en de woning is in een isolatielaag ingepakt. Voor de renovatie en de uitbreiding in de hoogte is een E-peil van 58 gehaald. Dat is ruimschoots beter dan het verplichte E90 in 2017.”

Privacy voor ieder

Op het gelijkvloers is in de tuin een uitbreiding aangebouwd waarin een master bedroom met badcel en dressing en bureau zijn ondergebracht. De leefruimten bevinden zich op de eerste verdieping. “De doorzon-leefruimte geniet langs de straatkant ten volle van de zon, terwijl de tuinkant een verzicht prijsgeeft over Lichtervelde. De tienerkinderen beschikken niet alleen over de privacy op twee verdiepingen met elk een eigen slaapkamer en sanitair. Ook kunnen ze van ontspanning genieten op hun eigen dakterras”, aldus de architect.

Lift tot op het vierde

Doordat het om een ingrijpende renovatie gaat, is meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om in voldoende, nuttige technieken te voorzien. Net omwille van dit type renovatie is het verplicht te voorzien in een ventilatiesysteem. Er is voor een systeem D gekozen zodat er geen raamroosters zichtbaar hoefden te zijn. Naast de vernieuwing van de elektriciteit is meteen ook geïnvesteerd in een basisdomotica, alarm en camerabewaking. Oorspronkelijk was ook een liftschacht voorzien, tot toch het idee werd geopperd om de lift meteen te integreren. Zo is meteen aan een latere functie als kangoeroe- of zorgwoning gedacht.

Contrast

De blikvanger is ongetwijfeld de witte trespa gevelbekleding voor de bovendelen van de gevel, in contrast met de zwarte natuurleien voor de onderzijde van de gevel. Eveneens opvallend in de gevel is de combinatie van zwarte en witte ramen, elk experimenteel met een aangepaste kleur van afstandshouders in het dubbel glas afgewerkt. Op de eerste verdieping toont zich een elektrisch bedienbaar schuifpaneel, bedoeld als privacyscherm en tegelijk als zonwering. In het interieur linkt een impressionante, witte stalen trap de vier bouwlagen op een verruimende manier aan elkaar.

Woonfiche

  • Locatie: Lichtervelde
  • Architect: AR-tuur Architectenbureau
  • Type woning: rijwoning
  • E-peil/K-peil: E58
  • Renovatieperiode vanaf maart/april 2018 tot november 2019
  • Woonoppervlakte: 337 m² bruto, exclusief kelder en bijgebouw
  • Gezinssituatie: samengesteld gezin met 5 kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier