Gezin bespaart tot 70 euro op telefoonfactuur door verlaagde roamingtarieven

Door de verlaagde roamingtarieven, opgelegd door Europa, zal een gezin deze zomer tot 70 euro bespaard hebben op de gsm-factuur. Dat blijkt uit een analyse van TopCompare.be. Volgend jaar worden de roamingkosten helemaal afgeschaft.

Summer fun on the beach

De Europese Unie legde dit voorjaar nieuwe maximum roamingtarieven vast voor telecomoperatoren om de consument te beschermen tegen hoge facturen op reis. Je kent het verschijnsel ongetwijfeld wel: even vergeten je mobiele data uit te zetten, en je factuur schiet de hoogte in. Dat is nu verleden tijd. Een gezin dat tijdens twee weken vakantie 60 minuten belt, 40 sms’jes verstuurt en 310 MB data verbruikt, zou nu tot 70 euro minder moeten betalen dan vorig jaar. Let wel: deze maatregel geldt enkel voor wie reist binnen de Europese Unie.

Tweede maatregel

“Het werd dringend tijd dat de Europese Unie ingreep op de telecommarkt”, aldus Wouter Vanderheere van TopCompare.be dat een vergelijkende studie uitvoerde. “In het verleden werden hallucinante tarieven aangerekend aan de vaak onwetende consument. In 2009 betaalden we nog 4 euro per MB, vandaag is dat 6 eurocent.”

Deze maatregel is trouwens pas de eerste stap. Vanaf 15 juni volgend jaar vallen de roamingkosten helemaal weg en worden overal in de Europese Unie de nationale tarieven binnen het abonnement of van de herlaadkaart van toepassing. Dat zou voor hetzelfde gezin een nieuwe besparing van 20 euro betekenen. Om misbruik te voorkomen, zal er wel een maximum gesteld worden op het verbruik van data en telefoonverkeer in andere landen van de Unie.

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier