Chef nieuws Sandra Rosseel: “Het is duidelijk, Sire, dat u nog altijd heel veel mensen weet te beroeren”

Goeiemorgen Sire,

De lezers van De Zondag zullen het me wel niet kwalijk nemen dat ik me voor een keer specifiek tot u richt, want we staan aan de start van een bijzondere week. Vrijdag is het dag op dag tien jaar geleden dat u de eed hebt afgelegd en koning der Belgen werd.

Het doet me prompt terugdenken aan de eerste keer dat ik u ‘in het echt’ mocht aanschouwen. We schrijven 25 oktober 1999, u was nog kroonprins, ik een beginnende journaliste. U had kort daarvoor uw verloving met jonkvrouw Mathilde d’Udekem d’Acoz wereldkundig gemaakt en trok het land rond om haar aan de bevolking voor te stellen. Op die bewuste 25 oktober stond West-Vlaanderen op het programma, en ik had de opdracht gekregen om verslag uit te brengen van uw bezoek aan Koksijde. Niet vanop de eerste rij, een meer ervaren collega nam het volledige officiële programma voor zijn rekening. Ikzelf had de opdracht gekregen om te luisteren naar de stem van het volk. En dus stond ik op rij drie, achter de dranghekkens. Ik had mezelf wel strategisch achter een groep schoolkinderen geposteerd. Grotendeels omdat het leuk was om de reacties van dat jonge grut te horen, maar toch ook een beetje omdat ik probleemloos over hen heen kon kijken en dus ook een uitstekend zicht had op uw parcours. De Koksijdse kinderen waren duidelijk helemaal in de ban van hun toekomstige koningskoppel, u gaf de indruk wat op uw hoede te zijn, voortdurend rondkijkend en het publiek peilend. Het zorgde er wel voor dat ik vanop mijn plekje op de derde rij een foto van u kon nemen waarbij u recht in de lens keek. Perfect voor de krant.

Uw tinnen jubileum doet me ook terugdenken aan de laatste keer dat ik u mocht ontmoeten. We schrijven 4 mei 2023, amper een grote twee maanden geleden dus. U was samen met koningin Mathilde opnieuw op bezoek in West-Vlaanderen, en op uw programma stond ook een bezoek aan Roularta, met stop op onze redactie. U en de koningin wandelden van bureau tot bureau, en hielden overal halt voor een praatje. Het was leuk om te zien hoe u de koningin wenkte wanneer zij de tijd wat uit het oog verloor en te lang op dezelfde plek bleef babbelen, en hoe zij dan al lachend tot bij u wandelde en u daar goed vastpakte. En het was fantastisch om te merken hoe geïnteresseerd u was toen u een babbeltje maakte met mijn eindredacteur Lindsay en met mezelf. Maar wat ik vooral ongelofelijk vond, is hoeveel mensen mij sindsdien over dat bezoek aangesproken hebben. Ik kreeg telefoontjes en berichtjes van mensen die ik al een hele tijd niet meer gehoord had, en overal waar ik kwam, begon men over u. Het is duidelijk dat u, net zoals toen in Koksijde, nog altijd heel veel mensen weet te beroeren.

Proficiat met uw jubileum, Sire.

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier