Chef nieuws Sandra Rosseel: “Mijn hart gaat uit naar al die organisatoren die vandaag iets gepland hebben”

Goeiemorgen,

“Het is nogal wat hé!” De uitbaatster van het tankstation bij mij in de buurt zei het al hoofdschuddend. En ik wist meteen waar ze het over had. Het weer. Momenteel ongetwijfeld het meest besproken onderwerp in het land, met dank – nu ja – aan onze Belgische zomer. “Maar Geri heeft gezegd dat het komende week beter zal worden. En dat het dan schitterend weer zal zijn tot 20 september”, voegde ze er aan toe.

Ik weet niet of u Geri kent, maar de man is sinds dit jaar een beroemdheid in West-Vlaanderen. De 82-jarige man uit Koekelare voorspelt elk jaar op Kerstmis het weer voor het volledige jaar. Hij baseert zich daarvoor op een methode die hij ooit van zijn grootmoeder leerde, waarbij het weer op kerstdag zelf én zijn archieven een grote rol spelen. En wat blijkt: Geri zit er vaak boenk op. Ook dit jaar. Enkel in mei was het een paar dagen eerder droog weer dan volgens zijn voorspelling, maar geen mens die dat erg vond natuurlijk. Ook Geri niet. Ondertussen is de naam en faam van Geri ook buiten Koekelare verspreid geraakt, en putten heel wat mensen hoop uit zijn voorspelling dat vanaf vandaag het weer stilletjesaan zal verbeteren, om dan vanaf half augustus ronduit schitterend te worden.

Zelf ben ik niet zo’n weermens. Misschien een vreemde bekentenis van een Belgische, maar weervoorspellingen kunnen mij over het algemeen gestolen worden. Ik zie wel wat het wordt. Een houding die me vroeger meer dan eens een kletsnatte outfit en – om het wat overdreven te stellen – onderkoelings- of oververhittingsverschijnselen bezorgd heeft, maar ondertussen bieden enkele welgeplaatste hulpmiddelen meestal wel redding. Wijsheid komt met de jaren, zeggen ze, en ik ben op de leeftijd gekomen dat ik paraplu’s in mijn auto én op de redactie heb liggen, net als enkele warme truien voor als het weer eens veel kouder is dan verwacht. En als ik dan toch eens door een plotse regenbui verrast wordt tijdens een wandel- en fietstochtje, dan is het maar zo.

Er is maar één uitzondering, en dat is wanneer ik een feestje gepland heb met net iets meer gasten dan ik plaats heb binnen. Dan volg ik de weersvoorspellingen natuurlijk wel op de voet. Daarom gaat mijn hart uit naar al die organisatoren die vandaag iets gepland hebben. Mensen die maandenlang aan een evenement gewerkt hebben, er zich met hart en ziel voor hebben ingezet, er meestal ook met hun vereniging een behoorlijk bedrag aan gespendeerd hebben, en dat nu letterlijk en figuurlijk in het water zien vallen. Vrijdag, toen we de laatste hand legden aan onze ‘ontdek regio’-pagina’s met de uittips, liepen de eerste annulaties al binnen. En ongetwijfeld zijn er tussen het moment waarop die pagina’s naar de drukkerij gestuurd werden en nu nog meer activiteiten weggevallen. Vooraleer u een van onze tips uitprobeert, checkt u dus best even of het evenement wel degelijk nog plaatsvindt. Maar gaat het door, laat u dan niet afschrikken door de regen. Haal die regenjas en -laarzen boven, neem die paraplu mee en trek eropuit. Steek al die organisatoren een hart onder de riem en geniet.

Maak er een fijne zondag van!

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier