Chef nieuws Sandra Rosseel op Wereldboekendag: “Dat is het mooie van boeken: ze nemen je mee naar plaatsen, tijden en gebeurtenissen waar je anders nooit zou raken”

Goeiemorgen,

Ik weet niet wat jouw plannen zijn vandaag, maar ik ga op reis. De oceaan over tot in Cairo, Illinois. Hoe de reis van daaruit verder zal gaan, weet ik nog niet, al heb ik wel een tussenstop ingepland om de finale van Luik-Bastenaken-Luik te volgen en ben ik ook van plan om, als de weergoden meewillen, een fikse wandeling te maken in de broeken op een boogscheut van mijn huis. Dat trouwens nog altijd in West-Vlaanderen staat en niet in Cairo, Illinois.

Ik stap vandaag immers niet echt in het vliegtuig op weg naar Amerika, maar duik gewoon ‘Kalle’ binnen. Het tweede deel van de trilogie ‘De memoires van Abel Sikkink’ van de Nederlandse auteur en journalist Bert Wagendorp, die me vorig jaar met deel 1 helemaal omver blies. Het verhaal over hoe de jonge Abel in de negentiende eeuw samen met zijn familie naar Amerika migreert, maar daar nog voor ze definitief voet aan wal gezet hebben zijn familie verliest in de scheepsramp met de Phoenix, was beklijvend, boeiend en intens mooi neergeschreven. Ik popel dus om mijn reis met Abel en zijn beste vriend Kalle verder te kunnen zetten, vanuit mijn luie zetel.

Dat is ook het mooie van boeken, vind ik: ze nemen je mee naar plaatsen, tijden en gebeurtenissen waar je anders nooit zou geraken, ze dompelen je onder in bekende en onbekende werelden, voeren je even weg van het alledaagse leven… Zoals film ook doen, maar dan met dat verschil dat de pret bij het lezen meestal een stuk langer duurt dan in de cinema – tenzij je een echte snellezer bent natuurlijk – en bepaal je als lezer voor een groot stuk zelf hoe de personages en de plekken eruitzien. Lang leve de verbeelding!

En dat geldt niet alleen voor romans. Ook non-fictieboeken weten mij te verleiden. Mijn absolute favoriet op dat vlak is al jaren ‘The most perfect thing’ van Tim Birkhead. Een boek over … eieren! En toch wist de ornitholoog me 300 bladzijden lang te boeien en te begeesteren. Had je me dat vooraf gezegd, dan had ik je ongetwijfeld gek verklaard, en toch… De magische kracht van boeken.

Vandaag is het Wereldboekendag en Vlaanderenleestdag, met heel wat evenementen rond boeken en lezen. Het ideale moment om nieuwe boeken en auteurs te ontdekken, oudere pareltjes en bekende schrijvers te herontdekken en de wereld van het geschreven woord in te duiken.

Ik wens je alvast heel veel leesplezier toe, natuurlijk te beginnen met deze De Zondag.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier