Te weinig tolken? Centrum heeft het zelf gezocht

Gelezen in het Nieuwsblad dit weekend: ’te weinig tolken voor dove schoolkinderen’. Eén op de vijf toegekende lesuren in de Vlaamse scholen raakt niet ingevuld. In het artikel wordt melding gemaakt dat er te weinig geïnteresseerde tolken zijn, dat het bruto loon te laag ligt. Maar is dat wel de reden? Verre van, volgens mij.

De instantie in Vlaanderen die instaat om al die tolkuren in te vullen is CAB Vlaanderen, het Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven vzw. Sinds de invoering van het M-decreet op 1 september van dit jaar is dit centrum overbevraagd door de grote instroom aan dove leerlingen in het ‘normaal’ onderwijs, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat het CAB de kaart van het amateurisme moet trekken.

Zelfstandigen/freelancers die graag een centje willen bijverdienen (30 euro/uur) en zich nuttig willen maken in de maatschappij kunnen zich hier aanmelden. De normale procedure zou zijn dat je dan in één mail duidelijk gemaakt wordt wat allemaal van je verwacht wordt, bijvoorbeeld dat je hen je diploma bezorgd, je CV, ondernemersnummer…

Maar al gauw blijkt dat je te maken hebt met mensen die maar al te graag weken aan een stuk heen-en-weer mailen en je lastig vallen met de meest idiote bijkomende vragen. Uiteindelijke doel: een paswoord krijgen om in te loggen op de website waar je je diensten aan dove kinderen (of hun ouders) kan aanbieden.

Ik ben beginnen mailen in september en heb op vandaag nog steeds geen paswoord (en na dit blogbericht zal ik er waarschijnlijk ook geen meer krijgen, grimlachende smiley die lichtjes knipoogt).

Je taak als ’tolk’ is nochtans simpel. Je installeert je met je computer naast de dove leerling en typt alles netjes uit wat in het klaslokaal gezegd wordt. En dat kan ver gaan . Als de klas om een voorval lacht, typ jij: ‘leerling X heeft een scheetje gelaten. De klas lacht’.

Geen droomjob – niet elke les in het middelbaar is even interessant – wel een bijverdienste die ook de dove leerling zelf ten goede komt. Jammer dat door een enorm gebrek aan professionaliteit bij het CAB zoveel dove leerlingen in de kou blijven staan.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier