Tips van de expert: Hoeveel is mijn woning waard?

Daniel Buschman – CIB – Ondernemers. (GF)

En bestaan heel wat tools waarmee je gratis de waarde van je woning kan laten schatten. Al moet gezegd dat dergelijke online schattingstools vooral dienen om een eerste indruk te geven. Voor een nauwkeurige schatting kan je beter terecht bij een professional.

1. Emotionele waarde

Een huis is soms als een kind. Het is altijd beter en mooier dan dat van de buren. Doordat emoties meespelen, schatten eigenaars de prijs van hun huis dan ook vaker hoger in dan realistisch is.

2. Kennis en expertise

Wie z’n woning verkoopt, is uiteraard vrij om zelf de vraagprijs te bepalen. Ook als je met een vastgoedmakelaar samenwerkt. Die zal op basis van zijn eigen kennis en expertise wel een objectief advies geven over de verkoopwaarde van het pand. Hij zal een objectieve waardebepaling uitvoeren en hierbij rekening houden met verschillende aspecten: de ligging, ouderdom, bewoonbare oppervlakte, prijzen van de woningen in de buurt, …

3. Correcte prijszetting cruciaal

Als je als verkoper echter hogere wensen hebt dan de schatting van de makelaar, dan staat het je vrij je woning aan die hogere vraagprijs aan te bieden. Het neemt niet weg dat de vastgoedmakelaar wel zijn bedenkingen zal formuleren bij de vraagprijs die volgens hem te hoog ligt. En dat is niet onbelangrijk, want om vandaag vlot te kunnen verkopen is de juiste waardebepaling en daardoor de correcte prijszetting van doorslaggevend belang.

 

www.cib.be of contacteer

je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier