Binnenkijken in een functionele, aanpasbare nieuwbouwwoning: “Kleine ingrepen maken levenslang wonen mogelijk”

Levenslang in dezelfde woning kunnen blijven wonen: met deze gedachte wilde een gezin van vier uit Hasselt zijn nieuwbouw optrekken. Zo zijn onder meer de slaapkamer en de badkamer van de ouders op het gelijkvloers gelegen.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Cindy Claes)

Het gezin woonde voorheen in dezelfde wijk als waar het zijn nieuwe woning bouwde. De keuze om over te stappen naar een nieuwbouw lag bij het plaatsgebrek in de huidige woning en de nood om te bouwen voor de toekomst, namelijk rekening houden met een mindere mobiliteit op latere leeftijd. Omdat ze graag in deze fijne wijk wilden blijven wonen, kochten ze er een bouwgrond.

Het vooropgestelde doel was om een functionele, aanpasbare woning te bouwen. Er is geen vierkante meter te veel voorzien. “De focus lag op bouwen voor de toekomst, zowel op het vlak van levenslang wonen, voldoen aan de isolatienormen van 2050 en het gebruik van vooruitstrevende technieken”, licht architect Cindy Claes het ontwerp toe.

Er is daarom meteen voor gekozen om op het gelijkvloers een slaapkamer en een aanpasbare badkamer in te richten. “Omdat een aangepast toilet een grote oppervlakte zou innemen, is een aansluiting en de nodige circulatieruimte voor dit type toilet in de gelijkvloerse badkamer voorzien. Zo bleef de oppervlakte van het gastentoilet beperkt. In de badkamer is voor een drempelloze douche gekozen en de deuren hebben allemaal een breedte van één meter.”

Minimale ingrepen

Volgens de architect wordt er in de huidige bouwprojecten bewuster omgegaan met levenslang wonen. “We houden hier vrijwel standaard rekening mee, op vraag van de bouwheer zelf of uit eigen initiatief. Ofwel passen we in het ontwerp een slaapkamer met badkamer beneden toe, ofwel ontwerpen we een bureau of speelruimte die later een slaapkamer met badkamer kan worden.”

“Of als het budget nog geen extra ruimte op het gelijkvloers toelaat, wordt er rekening gehouden met de mogelijkheid om later een slaapkamer met badkamer op het gelijkvloers te kunnen aanbouwen”, stelt Cindy als voorbeelden.

“In sommige gevallen denken we alvast aan de latere plaatsing van een lift door de indeling hierop aan te stemmen en een uitsparing en raveling in de vloer te voorzien. Met minimale ingrepen vanaf het begin van het ontwerp, kunnen er later veel kosten bespaard worden als er een aanpassing nodig is.”

Verspringing in de gevel

Architecturaal is er gekozen voor een strak, recht ontwerp, maar wel met verspringende gevels. Vooraan is de inkom dieper gelegen dan de blok van de gelijkvloerse slaapkamer. De rechte blok van de verdieping zorgt voor de gevraagde overdekte lounge op het zuiden.”

“Om de avondzon toch nog in de leefruimte te brengen, is ervoor gekozen om een groot raam in de inkom te voorzien en een dubbele glazen schuifwand tussen inkom en zitruimte. Zo kan er meer licht en zon in de zitruimte gebracht worden.”

Snel met houtskelet

De woning is opgetrokken in hout-skelet, een bouwwijze met een snelle bouwperiode van amper zes maanden als voordeel. De architect legt de voordelen uit: “De structuur wordt in het atelier in elkaar gezet, de ramen worden op voorhand besteld, waardoor het bouwen tot ruwbouw winddicht beperkt is gebleven tot twee maanden.”

“Er komt tijdens het bouwproces amper water aan te pas, waardoor er dadelijk gestart kan worden met de afwerking. De totale bouwperiode tot de verhuis bedroeg acht maanden. De isolatie zit in de structuur en is ademend, waardoor een gezonder binnenklimaat wordt gecreëerd. Daarnaast is er geen slijpwerk nodig voor technieken, gezien die makkelijk in de leidingspouw worden voorzien”, weet de architect.

De gevel is afgewerkt in een gelijmde rode gevelsteen, in combinatie met vezelcementpanelen voor de carport, wat een strak, maar gevarieerd en mooi geheel geeft.

Woonfiche

  • Locatie: Hasselt
  • Architect: Architect Claes Cindy voor Architecten Claes-Vanoppen BV
  • Type woning: open bebouwing in houtskelet
  • E-peil/K-peil: voorlopige berekening E10
  • Bouwjaar: 2020
  • Woonoppervlakte: gelijkvloers zonder carport 125 m² + verdieping 81 m²
  • Gezinssituatie: gezin met twee kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier