Zitten is het nieuwe roken (+ 6 tips om meer te bewegen op het werk)

We bewegen veel te weinig en zitten vaak urenlang neer. En nu meer en meer duidelijk wordt dat lang zitten nog schadelijker is dan eerst werd aangenomen, wordt bewegen een dringende noodzaak. Alleen: hoe beweeg je meer als je de hele dag op kantoor moet zitten?

Ga er maar even bij zitten (maar niet te lang) want wie veel neerzit loopt een verhoogd risico op de volgende aandoeningen en ziektes:

  • lage rugpijn
  • diabetes
  • hart- en vaatziekten
  • zwaarlijvigheid
  • depressie

Vroegtijdig overlijden als gevolg van te lang zitten, is geen fabeltje maar helaas harde realiteit. De Amerikaanse dokter James Levine bestempelde zitten jaren geleden al als het ‘nieuwe roken‘. Andere wetenschappers gaan nog verder en beweren dat een uur zitten zelfs meer schade toebrengt dan één sigaret.

Maar hoe kun je nu meer bewegen als je een kantoorzitter bent?

We geven toe: makkelijk is het niet om meer te bewegen terwijl je van ’s morgens tot ’s avonds gekluisterd zit aan je bureau. Maar volgende tips helpen je alvast op weg:

1.Vergader eens al wandelend

Beleg eens een  zogenaamde ‘walking meetingsSteve Jobs deed niets liever dan al wandelend vergaderen.Businessman Doing Pushups

2. Probeer hier en daar wat beweging te ‘smokkelen’

Het best kun je met de fiets of te voet naar je werk gaan, zo start je je dag meteen al met wat beweging.

Kom je met het openbaar vervoer? Wandel of fiets naar het station, of stap een halte vroeger af van de tram of bus.

Met de wagen? Parkeer die dan gewoon wat verder.

3. Beweeg tijdens je middagpauze

Wandel tot bij de broodjeszaak, eet je boterhammen rechtstaand op…. Het lijkt niet veel, maar het is een start.

Adult business man on the phone doing fitness at work4. Sta recht en beweeg zoveel je kan (ook als je moet zitten)

Bel met je gsm terwijl je wat rondwandelt, gebruik een printer die wat verder staat, gebruik de trap in plaats van de lift, ga zelf koffie halen…. wees creatief!

5. Workout aan je bureau

En wist je dat je ook aan je bureau aan (lichte) lichaamsbeweging kunt doen? Draai je schouders los, strek je beenspieren, stretch je schouderbladen… Kijken je collega’s vreemd op wanneer je zo ‘raar’ doet terwijl je aan je bureau zit? Overtuig hen om even raar mee te doen!

6. Ga digitaal

Ben je gek op digitale snufjes, dan zijn er tal van apps voor op je smartphone die je aan het bewegen zetten. Ook smartwatches, stappentellers en bewegingstrackers zijn handige hulpmiddelen om je van je stoel af te krijgen.

Succes!

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier