Vastgoedtip op zondag: Zorgvastgoed: een interessante investering?

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom

Wie vandaag nog rendement hoopt te halen uit zijn spaarboekje is eraan voor de moeite. Gelukkig bestaan er nog andere manieren om je spaargeld te laten renderen: beleggen in vastgoed bijvoorbeeld. Vooral investeren in zorgvastgoed – meer bepaald in assistentiewoningen – is de laatste jaren een booming business geworden.

  1. Opvolger serviceflat

Wie hierin investeert, doet dit dikwijls met de bedoeling om de aangekochte woning eerst nog een aantal jaren te verhuren om ze nadien zelf te betrekken wanneer zelfstandig thuis wonen niet langer mogelijk is. Je kan de assistentiewoning in feite beschouwen als een opvolger van de serviceflat, met als verschil dat zij een bijkomende service, namelijk zorggarantie biedt.

  1. Vereniging van mede-eigenaars

Besluit je te investeren, weet dat er een aantal aandachtspunten zijn waarop je moet letten. De meeste assistentiewoningen zullen de vorm aannemen van een appartementsgebouw. Is dit het geval, dan word je als eigenaar van een assistentiewoning gedwongen lid van een vereniging van mede-eigenaars.

  1. Keuze voor erkende assistentiewoning

Voorts zal je ook moeten beslissen of je opteert voor een erkende assistentiewoning. Kies je voor een erkenning, dan impliceert dit een kwaliteitslabel en een aantal financiële voordelen, maar ook een hele reeks verplichtingen waaraan je moet voldoen, zoals kwaliteitseisen rond bijvoorbeeld zorgverlening, infrastructuur, … Pols zeker eens bij je vastgoedmakelaar over het wat en hoe.

www.cib.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier