Wat gebeurt er met de huur als je huurder sterft?

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht eindigt een huurovereenkomst niet automatisch als je huurder overlijdt. Katelijne D’Hauwers van Verenigde Eigenaars legt uit wat dan je rechten als verhuurder zijn.

Door het overlijden van je huurder eindigt het huurcontract dat je met hem afsloot niet automatisch. Het huurcontract blijft gewoon doorlopen waarbij de erfgenamen van de huurder je huurders worden. Zij moeten voortaan de huur betalen en mogen het huurhuis gaan bewonen. Als je evenwel in de huurovereenkomst uitdrukkelijk bepaalt dat het contract ten persoonlijke titel van de huurder werd aangegaan, stopt het automatisch bij diens overlijden
Op het moment dat je huurder overlijdt neem je best zo snel mogelijk contact met de erfgenamen. Die zijn wellicht niet geïnteresseerd om verder te huren. Probeer met hen een regeling te treffen. Kom bijvoorbeeld overeen dat ze nog een korte tijd verder huren om het huis leeg te kunnen maken en dat ze je een opzegvergoeding betalen. Slaag je erin een akkoord te treffen, zet die overeenkomst dan ook op papier. Zijn er geen erfgenamen (of verwerpen ze allemaal de nalatenschap) laat dan door de rechtbank een curator aanstellen over de opengevallen nalatenschap. Met hem kan je dan een regeling treffen om de huur te beëindigen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier