Wat is erger: vrouwen en mannen apart op de bus (ISLAM) of vrouwen geen hand willen geven (CD&V)?

De Antwerpse CD&V pakt uit met een wel heel opvallende naam op de kieslijst. De 9de plaats wordt voorzien voor Aron Berger, een ultraorthodoxe jood die de regels van zijn geloof strikt volgt. Zo weigert hij vrouwen de hand te schudden. Naar eigen zeggen uit respect voor zijn echtgenote. De uitspraak doet heel wat stof opwaaien. De verontwaardiging is terecht, want de partij ISLAM die onlangs pleitte voor gescheiden zitplaatsen voor vrouw en man op de bus, deed dat ook “om vrouwen te beschermen.” CD&V gaat dus ISLAM achterna.

Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel die het nieuws bekend maakte, benadrukt dat het om een onderdeel van de cultuur van de ultraorthodoxe joden gaat. “Het heeft niets te maken met discriminatie, maar met de regels van hun geloof.  Ze leggen die regels ook niet op aan anderen. In de Verenigde Staten neemt die gemeenschap al jaren zonder probleem deel aan de politiek. De joodse gemeenschap is een grote en groeiende gemeenschap, het is dan ook logisch dat ze ook deelnemen aan de verkiezingen. Trouwens, als u Aron Berger zelf zou zien en horen, dan zou u merken dat het een lieve en minzame man is.”

Els Van Hoof wil Aron Berger niet op de CD&V-lijst. (foto belga)

Heel wat CD&V’ers verslikten zich in hun koffie toen ze het nieuws vernamen. Els Van Hoof, tot voor kort voorzitster van Vrouw en Maatschappij binnen CD&V, liet optekenen: “Er zouden op de CD&V-lijst geen mannen mogen staan die vrouwen geen hand willen geven. Ik heb het daar moeilijk mee. In het verleden heb ik al vaker aangehaald dat ik er moeite mee heb dat bijvoorbeeld Iraanse leiders geen hand geven aan vrouwen wanneer zij op bezoek zijn in ons land.”

Hendrik Bogaert deelt deze mening.  “Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op de lijsten van onze partij te staan. Het is een rode lijn die niet mag overschreden worden.”

Kris Peeters, de Antwerpse lijsttrekker voor CD&V, reageerde kort op Twitter met de melding dat ‘elke kandidaat op de lijst de gelijke positie van man en vrouw respecteert’. Hij lijkt zich hiermee achter Aron Berger te scharen, die zelf aangeeft dat het niet aanraken van andere vrouwen dan zijn echtgenote niet ingegeven is door een gebrek aan respect voor vrouwen.

Peeters & Co hopen met deze stunt ongetwijfeld de stemmen van de ca. 30.000 joden in Antwerpen binnen te halen, maar dreigen hiermee een veel groter deel van hun potentiële kiezers tegen zich in het harnas te jagen. Bart De Wever ziet het ongetwijfeld allemaal graag gebeuren.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier