Weet jij wat nudging is?

Nudging = burgers een duwtje in de rug geven om hun gedrag in de goede richting te sturen, bijvoorbeeld om gezonder te gaan leven. Het Vlaams Parlement organiseert binnenkort hoorzittingen rond ‘nudging’. Heb je zelf nog voorbeelden? Laat het ons in een reactie weten.

De eerste vorm van 'nudging'. Holle Bolle Gijs bedankt je voor het afval.
De eerste vorm van ‘nudging’. Holle Bolle Gijs bedankt je voor het afval.

De hoorzittingen komen er op initiatief van Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld). Het klassieke voorbeeld van nudging zijn de vliegjes in de mannen-wc’s. Die kleine ingreep zorgt ervoor dat we doelgerichter kunnen mikken.

De eerste ‘nudger’ was Holle Bolle Gijs in het attractiepark Efteling. Als je je papiertje in zijn mond gooit, bedankt hij je. Dé manier om jonge kinderen aan te zetten hun afval in de vuilbak te doen. Nederland kent al jaren een voorsprong op het vlak van nudging. Holle Bolle Gijs kende in de jaren tachtig al snel navolging in andere attractieparken.

In Vlaanderen is nudging doorgedrongen in het sensibiliseren van de rijsnelheid, fietsdeelsystemen en autodeelsystemen. Maar als je weet dat zelfs de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron ‘nudging’ expliciet in hun beleidsnota hebben opgenomen, dan voel je aan je vingertoppen dat kleine ingrepen wel degelijk het verschil maken.

Geef toe, als burger het verschil kunnen maken, gebeurt niet veel. Maar nu heb je de kans om – totaal out of the box – met ideeën te zwaaien. Wedden dat Saeys meeleest? De voorstellen kunnen over eender welk thema gaan. “Nudging moet een antwoord bieden aan nieuwe maatschappelijke uitdagingen zoals het toenemend overgewicht, de schuldenproblematiek of energieconsumptie”, vindt de politica.

De hoorzittingen in het Parlement komen er nog voor de zomer. Wij zorgen dat alle reacties gebundeld worden en persoonlijk bezorgd worden aan Freya Saeys.

Ter inspiratie: nog enkele leuke voorbeelden!

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier