Zo kan je je huurder opzeggen als je wil verbouwen

Als je een verhuurde woning of appartement wil verbouwen kan je je huurder ‘opzeggen’. Katelijne D’Hauwers van Verenigde Eigenaars legt uit hoe je te werk gaat.

Als je je woning of appartement verhuurt voor negen jaar, kan je de huur opzeggen om er verbouwingen in te doen. Je kan dit doen op het einde van elke driejarige periode mits een opzegtermijn van zes maand na te leven. In het huurcontract kan deze beëindigingsmogelijkheid uitgesloten worden.
Door de werken moet het voor je huurder niet mogelijk zijn om intussen te blijven wonen. De kostprijs van de werken moet meer dan drie jaar huur bedragen. De werkzaamheden moeten beginnen binnen de zes maanden en eindigen binnen de 24 maand na het verstrijken van je opzeg. In de opzegbrief die je aan je huurders stuurt moet je aangeven dat je de huur opzegt omwille van de verbouwing of de verfraaiing van het huurhuis. Je moet aan je huurder samen met de opzegbrief ook een kopie bezorgen van een bouwvergunning, een gedetailleerd bestek, een beschrijving van de werken samen met een gedetailleerde kostenraming of een aannemingsovereenkomst. Hou je je niet aan deze regels dan riskeer je een schadevergoeding te moeten betalen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier