Leve de groene oases: stadsparken met een verhaal

Op stadsmaat zijn ze vaak maar speldenprikken op de kaart. Toch zijn stadsparken broodnodig, zeker in lockdowntijden. Wandelen, spelen, sporten, … het zijn allemaal functies die aan een stadspark kunnen gelinkt worden. Wij zoeken er een vijftal op.

1. West-Vlaanderen – Geen geiten meer

De Grote Bassin in Roeselare is een waterspaarbekken dat halfweg de 19de eeuw werd gegraven. Het moest overstromingen voorkomen. De al in de middeleeuwen opgerichte schuttersgilde heeft hier zijn vaste plek, vandaar de naam Sint-Sebastiaanspark. Een ander gedeelte wordt Geitepark genoemd, de grazers namen al lang geleden de benen. Langs het spaarbekken is een langwerpige parkzone ontstaan. De perfecte plek voor de eerste kus met je eerste lief.

Diksmuidsesteenweg 68, Roeselare, www.visitroeselare.be

2. Antwerpen – Helende krachten

Voor er van een farma-industrie sprake was, zochten geneesheren oplossingen in de natuur. Naast het Sint-Elisabethziekenhuis in Antwerpen werd een medicinale plantentuin aangelegd. Het ziekenhuis is er nog steeds, Den Botaniek – zoals de tuin genoemd wordt – ook. In de hovenierswoning bevindt zich restaurant Het Gebaar van Njam-chef Roger Van Damme. Hier kan je wandelen tussen 2.000 verschillende planten. In de serre staan rijen cactussen. Er is ook een openbaar toilet.

Leopoldstraat 24, Antwerpen, www.visitantwerpen.be

3. Vlaams-Brabant – Drie kasteelparken

Domein Drie Fonteinen in Vilvoorde is een misverstand. In 1561 werd een drinkwaterfontein opgericht met vier waterstralen. De schippers op het kanaal Brussel-Rupelmonde zagen maar drie stralen en spraken dus van drie fonteinen. Het prachtige domein is een samenvoeging van drie kasteelparken. Je vindt er een Engelse tuin, een Franse tuin en ook een Japanse tuin dat de omgeving van de stad Komatsu verbeeldt. Er is een brasserie, een dierenweide en een speelplein in deze groene erfgoedparel vlak bij het bekende viaduct.

Beneluxlaan 32, Vilvoorde, www.vilvoorde.be

4. Limburg – Vervallen vesten

In het laatste kwart van de 19de eeuw toverden verschillende steden hun omwalling om tot een groene parkzone, denk maar aan Brugge en Lier. In Sint-Truiden waren de vesten al sinds de doorkomst van Lodewijk XIV in een vervallen staat. Het Stadspark gaf het een heel nieuw uiterlijk met vijvers, bruggetjes en een kiosk. Het park sluit aan op Domein ’t Speelhof, het vroeger kasteeldomein van de abten van Sint-Trudo.

Parkstraat 22, Sint-Truiden, www.visitsinttruiden.be

5. Oost-Vlaanderen – Vergeten oorlog

In het koetshuis van het Romain De Vidtspark in Sint-Niklaas huist Vogelbescherming Vlaanderen. Het park in Engelse landschapsstijl is genoemd naar de burgemeester die het kasteeldomein vlakbij de markt onteigende. De waterburcht Walburg is er nog steeds. Centraal staat een kiosk. Tussen het groen bevindt zich een monument voor de gesneuvelden van de Koreaanse Oorlog (1950-1955), vaak de vergeten oorlog genoemd.

Zeildoekstraat 25, Sint-Niklaas, www.ontdeksintniklaas.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier