Het huishoudboekje is terug van nooit weggeweest: een spoedcursus voor een gezond budget

Wie denkt dat een huishoudboekje niet meer van deze tijd is, heeft het mis. Integendeel, (over)zicht hebben op je inkomsten en uitgaven is dé basis voor een gezond budget, ook anno 2022. Met een huishoudboekje krijg je een juist en actueel beeld van je financiële situatie, kan je bijsturen waar nodig en anticiperen op de toekomst. Met deze spoedcursus kan je meteen aan de slag.

VOOR JE BEGINT

Kies eerst of je digitaal of op papier wilt werken.

Vul je huishoudboekje bij voorkeur minstens zes maanden in, maar ook al na enkele maanden zal het duidelijk zijn wat je spendeert aan dagelijkse uitgaven.

Het hele gezin doet mee.

Noteer álle uitgaven . Bewaar daarvoor alle bonnetjes van je contante uitgaven. Of gebruik een notitie-app op je smartphone.

Werk één of twee keer per week je huishoudboekje bij.

Wees eerlijk tegenover jezelf. Doe je dat niet, dan zal je huishoudboekje niet werken.

HUISHOUDBOEKJE OP PAPIER

Gebruik een leeg schrift.

Op de linkerpagina noteer je je inkomsten : bijvoorbeeld nettoloon, kinderbijslag, alimentatie, werkloosheidsuitkering, pensioen, maaltijdcheques, vakantiegeld, …

Op de rechterpagina maak je een reeks kolommen voor je uitgaven . Begin met de kolommen voor de vaste lasten , dat zijn de kosten die je elke maand, elk kwartaal of één keer per jaar moet betalen: hypotheek, huur, water, gas, elektriciteit, verzekeringen, belastingen, …

Voorzie daarna ook voor elk van je variabele kosten een kolom: je uitgaven voor eten, kleding, gezondheid, hobby’s, school, inrichting van je huis, kosten auto, huisdieren, …

ONLINE HUISHOUDBOEKJE

Een digitaal huishoudboekje in een app, op je pc of in een Excel-bestand werkt even goed. Maak in Excel dezelfde indelingen als in een papieren huishoudboekje. Handig: Laat Excel de berekeningen doen via de ingebouwde formules. Dat bespaart je extra rekenwerk. Verkies je een app , neem dan de tijd om apps te vergelijken en kies het systeem dat het best bij je past. Kijk uit voor (extra) kosten , want bij online huishoudboekjes moet je vaak betalen voor bijkomende opties.

ZO MAAK JE EEN ACTIEPLAN

Om precies te weten hoeveel je aan het eind van de maand overhoudt, tel je de totalen van alle uitgaven samen en trek je dat bedrag af van het totaalbedrag van je inkomsten. Je weet nu waar je aan toe bent: trek je conclusies, stel prioriteiten en financiële doelen en ga aan de slag. Pak eerst je grootste centenvreters aan.

WAT HEB JE GELEERD?

Je uitgaven zijn groter dan je inkomsten: Heb je écht zoveel te veel uitgegeven? Hoog tijd om je uitgaven in te perken. Opgelet: Blijft deze situatie elke maand zo, dan is de kans groot dat je steeds dieper in de schulden raakt. Hulp en advies hiervoor vind je bij een OCMW of CAW, of op de website vlaanderen.be/hulp-zoeken-bij-financiële-problemen .

Je inkomsten zijn groter dan je uitgaven: Goed bezig, en houden zo! Tracht nog meer te sparen, maar rust best niet op je lauweren. Je wilt je geld immers niet zomaar over de balk gooien, ook niet als je over hebt.

Schrijf nu in voor meer (gratis) budgettips op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier