De oorspronkelijke groep van het VIER-programma ‘De Mol’ is gereduceerd tot de helft. Door het volgen van een pizzakoerier en een prijsduif, moeten vier kandidaten in Buenos Aires de gevangengenomen Hanne zien te bevrijden. Daarna krijgt ieder van hen exact drie minuten om de medespelers (en dan de Mol in het bijzonder) te observeren van achter spiegelglas. We leren deze aflevering ook dat de metro nemen in Argentinië geen sinecure is en dat jokers de egoïstische kant in de mens naar boven halen. Ga samen met onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt mee op zoek naar het antwoord op de meest brandende vraag van Vlaanderen: Wie is de Mol?

Hanne ontvoerd

Hanne

In de vroege ochtend van dag 14 komt de groep te weten dat Hanne is verdwenen. Op haar bed treffen ze een briefje aan. De jonge meid is ontvoerd en zit ergens in Buenos Aires gevangen. De kandidaten krijgen tot 13u de tijd om haar te bevrijden. Hiervoor moeten ze zich opdelen in twee duo’s en naar een specifieke locatie in de stad gaan. Stijn en Gilles komen zo in pizzeria Mario terecht, terwijl Bruno en Cathy zich in een roeiboot naar het midden van de vijver in het Palermo park moeten begeven. Ter plaatse treft elk duo een gsm aan, waarmee Hanne hen kan bereiken. Zij zit namelijk vast in een duivenhok met een pizza delivery doos en een krant over een prijsduif. Hiermee kan ze haar medespelers sturing geven. Het duurt echter een hele poos voor Hanne beseft dat zij een pizza moet bestellen zodat Stijn en Gilles de koerier kunnen volgen. Onderweg raken Gilles en Stijn echter het spoor bijster als er meerdere koeriers hun pad kruisen. Cathy en Bruno moeten op de vijver uitkijken naar een man met drie duiven. Één ervan is de prijsduif uit het krantenartikel van Hanne. Als ze de juiste vogel kiezen, zal deze in rechte lijn naar het duivenhok terugvliegen. Via een tracksysteem kunnen Cathy en Bruno het beest op een GPS volgen. Omdat de tijd begint te dringen, maken ze een wilde gok bij het kiezen van de duif. Vreemd is dat Hanne weer net te laat met de oplossing voor de dag komt. Geen van beide duo’s slaagt erin om de plek van de gegijzelde te vinden. Geen 5000 euro in de pot.

“Molletje, Molletje, waar ben je?”

Gilles_-Cathy_-Stijn-en-Hanne

Die avond worden de kandidaten meegenomen naar een ondervragingsruimte. Daar krijgen ze van presentator Gilles te horen dat ze elkaar kunnen observeren. Beurtelings mag een kandidaat plaatsnemen achter het spiegelglas en de line-up gadeslaan. Hij of zij krijgt drie minuten om via een microfoon de Mol aan te spreken. Iedere kandidaat heeft een hoofdtelefoon op, maar enkel de Mol kan de persoon achter het spiegelglas horen. Opvallend is dat Cathy heel vaak staat te lachen. Gilles lijkt dan weer door het glas heen te kijken, terwijl Hanne stoïcijns voor zich uitstaart en Stijn wel heel aandachtig het plafond bestudeert. Iedereen doet zijn best om de Mol uit het lood te slaan, maar is er iemand effectief wijzer geworden?

Race tegen de tijd en de metro

Hanne_-Stijn_-Cathy_-Bruno-en-Gilles-DC

De volgende dag wacht Gilles De Coster hen op bij een metrostation. Op een tafeltje naast hem liggen vijf voorwerpen: wat klei, een krant, een heleboel stokjes, een zweetband en een slabbetje. Ieder van hen mag een voorwerp kiezen en dat zal bepalen wat ze in de komende proef moeten doen. Gilles kiest voor de zweetband. Hij wordt loper en is degene die ervoor kan zorgen dat er geld verdiend kan worden. Zijn vier medekandidaten zullen dan weer bepalen hoeveel er verdiend kan worden. Van zodra Gilles op straat begint te lopen, zal de presentator op een metrotrein stappen. Aan Gilles om vier haltes verder op het rijtuig de spelleider te vergezellen. De vier anderen worden over de drie voorgaande haltes verdeeld en moeten een opdracht volbrengen voor de trein wegrijdt. Slagen ze, dan mogen ze instappen. Hoe die verdeling gebeurt bepalen ze zelf, want de ene opdracht zal meer tijd vergen dan de andere. Hanne en Stijn staan bij de eerste halte en kunnen 3000 euro verzamelen als ze met klei en stokjes een toren weten te bouwen die hoger is dan 80 centimeter. Stijn gaat nogal overhaast en onhandig aan de slag. Hanne komt wederom te laat met de voor de hand liggende oplossing. Voor ze het goed en wel beseffen, is hun tijd verstreken. Cathy is ondertussen in een krant op zoek naar iemand die op het perron loopt. Zij kan hiermee 2000 euro verdienen. Gezien er slechts twee personen in de buurt zijn, lijkt de opdracht een koud kunstje. Toch merkt Cathy de foto van de gezochte man pas op wanneer de trein al terug in beweging is.

Bruno-_3_

De enige hoop op wat geld ligt dus bij Bruno. Voor 1000 euro moet hij een krukdroge Argentijnse delicatesse op zien te eten. De zelfgenaamde Bourgondiër heeft echter veel moeite met het broodje en moet ook lijdzaam toekijken hoe de metro zonder hem verdergaat. Loper Gilles spurt ondertussen de trappen af en komt op het nippertje aan bij de vierde halte. Hij weet de metro te halen, maar krijgt van de presentator te horen dat zijn prestatie tevergeefs is geweest omdat de anderen in hun opdracht zijn gefaald.

Het grote jokerdebat

Zoals gebruikelijk worden de kandidaten op het einde van de aflevering op hun kennis van de Mol getest. Nadat ze hun antwoorden op de laptop hebben ingegeven, verzamelen ze aan tafel en krijgen ze van Gilles De Coster nog een laatste beproeving. Hij heeft namelijk 11 jokers bij zich. Als ze deze allemaal weten te verdelen, dan komt er 3000 euro in de pot en worden foute antwoorden toch goed gerekend. Deze verdeling gebeurt echter in twee stappen. Tijdens de eerste beurt zitten er 6 jokers in een zak. Eén voor één komen de spelers bij de presentator en mogen ze geen, één, twee of drie jokers nemen. Maar ze moeten rekening houden dat wat in ronde één in de zak blijft steken, in ronde twee verdubbeld wordt. Om alle jokers in het spel te krijgen, mag niet iedereen in ronde één nemen. Aan tafel komt Bruno met een eerlijk voorstel waarbij iedereen twee jokers kan verdienen en Hanne drie. Maar dat vindt Gilles oneerlijk. Waarom zou Hanne een joker meer mogen hebben? Er ontstaat een discussie waarbij Gilles voet bij stuk houdt. Door de houding van de jongeman gaat ook Cathy twijfelen. Hanne haalt één joker op, maar het debat zorgt ervoor dat hun tijd op is en de opdracht mislukt. In deze aflevering werd dus geen cent verdiend, integendeel: de groep verliest 3000 euro. Het totaalbedrag in de pot bedraagt 24.000 euro.

Het afscheid van papabeer

Bruno-en-GillesTijdens de eliminatieronde wil Bruno graag als eerste zijn scherm zien. Na het invoeren van zijn naam verschijnt echter een rode afdruk. Papabeer Bruno is dus de zesde afvaller. De finale is in zicht; nog maar vier deelnemers in het spel… en één daarvan is de Mol.

Het oordeel na aflevering 6

Het fanatisme van Gilles en Cathy heeft de groep al heel wat centen gekost. Wat mij opvalt is dat Gilles vaak de heldenrol wordt aangemeten. Maar bedenk dat als hij op de hoogte was dat zijn medespelers in hun opdracht waren mislukt, dan kon hij heldhaftig de metro halen. Opvallend was ook zijn ‘I Refuse’ shirt bij de ondervraging.

Benieuwd naar alle theorieën? Kijk dan zeker eens op wieisdemol.be

Lees de andere reviews:

Aflevering 1.

Aflevering 2.

Aflevering 3.

Aflevering 4.

Aflevering 5.