4 Tips om te doen op Erfgoeddag in Brussel

Benieuwd naar het culturele erfgoed dat Brussel te bieden heeft? Op 21 april is het Erfgoeddag met dit jaar als thema thuis. Wat maakt het gewone van thuis zo bijzonder, vroeger en nu? Tijdens deze dag kan je tal van musea en exposities gratis bezoeken om het te ontdekken. De bijzonderste highlights van Erfgoeddag in Brussel lees je hier.

Jette

Thuis bij Familie(kunde): Leer met Familiekunde Brussel tijdens Erfgoeddag hoe je jouw familiegeschiedenis kunt ontrafelen, startend bij je thuis. Ontdek hoe je familiedocumenten zoals foto’s en trouwboekjes kunt gebruiken om stap voor stap de geschiedenis van je familie te achterhalen. Kinderen kunnen samen met ouders of grootouders een eenvoudige stamboom opstellen van enkele generaties. Heb je familiedocumenten? Breng ze mee!

©Foto: trouwfeest van Victor Vanlombeek en Maria Louisa Devleminck in Stokkel (Sint-Pieters-Woluwe), 6 september 1910. – Collectie Nicole Dahl, NIDA00019, Erfgoedbank Brussel.

Schaarbeek

Het station, een thuis(komen): Stations hebben altijd een belangrijke sociale functie gehad, waaronder het gevoel van thuiskomen. Dit gevoel is nog steeds terug te vinden in zowel moderne als oudere stations. In deze lezing, gepresenteerd door Paul Jacobs, wordt het thuiskomen van verschillende maatschappelijke groepen, zoals gastarbeiders, landverhuizers, kolonialen en militairen, besproken.

Brussel

Wat eten we vanavond?: De befaamde vraag “Wat eten we vanavond?” klonk ook regelmatig in Belgische gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit zal het centrale thema zijn van onze rondleiding, waarbij we vragen zullen beantwoorden als: Hoe gingen mensen om met de rantsoenering? Hoe beïnvloedde de bevrijding ons menu? Tijdens een rondleiding van een halfuur door het museum vertellen we je alles over koken in oorlogstijd.

Thuis bij Magritte: Laat je meenemen door een gids naar de leefomgeving van René Magritte, Georgette en hun hond Loulou. Ontdek waar de grootmeester van het Belgische surrealisme leefde, schilderde, plezier maakte en sliep. Met huiselijke anekdotes, sappige verhalen en kunstzinnige weetjes reis je terug in de tijd van de jaren dertig tot het midden van de jaren vijftig.

©René Magritte Museum/Museum voor Abstracte Kunst

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Faro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier