Beestige leuke plaatsen voor een toffe gezinsuitstap

Er gaat niets boven ontmoetingen in het wild. Een ree of vos op je pad heeft iets magisch. Toch kan een uitstap naar een dierenpark ook best ontspannend zijn. Het bekendste is ongetwijfeld De Zonnegloed in Oostvleteren dat mishandelde en verwaarloosde wilde dieren opvangt. We checken er nog een paar.

1.West-Vlaanderen – Bijna uitgestorven

’t Kakelend Kippenmuseum in Keiem noemt zichzelf een alternatieve kinderboerderij. Ze zijn te bescheiden. In dit aangename wandelpark in de polders vind je bijna uitgestorven hoendersoorten, maar ook fazanten, duiven, patrijzen, Hooglanders en paarden. Het is tegelijk ook een biologische zuivelboerderij waar de melk van de Jerseykoeien dagvers wordt verwerkt en verkocht in de cafetaria. In de speeltuin en de schuur kunnen de kinderen naar hartenlust ravotten. Open op woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen telkens van 13.30 tot 18.30 uur.

Wittepoortstraat 25, Keiem. w ww.kakelendkippenmuseum.be

2.Oost-Vlaanderen – Pretpark tussen de dieren

Circusman Harry Malter streek neer in Heusden en richtte er een aangenaam park in, gericht op kinderen van twee tot twaalf jaar. Links is een deels overdekte speeltuin, rechts vind je verschillende dierenverblijven. Het leuke is dat ook kinderen gemakkelijk kunnen binnenkijken via de glazen wanden, een aspect dat vaak vergeten wordt in andere dierenparken. Je ziet er wasberen, ringstaartmaki’s, beverratten, kapucijnapen, kamelen, lama’s en zoveel meer.

Bosheidestraat 15, Heusden (Destelbergen). www.harrymalter.be

3.Vlaams-Brabant – Op stap met een hond

De honderden honden, katten, kleine huisdieren en boerderijdieren die jaarlijks door De Zorghoeve worden opgevangen, vinden allemaal een nieuwe thuis dankzij adoptie. Het dierenasiel is elke namiddag vrij toegankelijk van 14 tot 17 uur. Wie dat wenst, kan tijdens die uren met een hond gaan wandelen.

Tiensestraat 97, Kortenaken. www.de-zorghoeve-vzw.com

4.Antwerpen – Zoo van katachtigen

Met 900 dieren is Pakawi Park in Balen veeleer een dierentuin te noemen. Tot 2019 werd dit park vlakbij het kanaal Kwaadmechelen-Dessel nog Olmense Zoo genoemd, wat bekender in de oren klinkt. Het groeide meer dan veertig jaar geleden uit de privécollectie van een verzamelaar. Pakawi Park staat vooral bekend om zijn vele katachtigen, zoals tijgers, zwarte panters en poema’s.

Bukenberg 45, Olmen (Balen). www.pakawipark.be

5.Limburg – Dieren in nesten

Jaarlijks vangt het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek meer dan 8.000 zieke, gewonde of inbeslaggenomen dieren op. En zeggen dat alles in 1976 begonnen is met één gewonde duif. Het centrum is niet vrij toegankelijk. Je kan er als groep wel een rondleiding achter de schermen boeken. Samen met een gids bezoek je de spoedafdeling, de vliegkooien, de reptielenruimte, de leeuwen- en apenkooien en vele andere plekken waar vrijwilligers dagelijks de handen uit de mouwen steken.

Industrieweg – Zuid 2051, Opglabbeek (Oudsbergen). www.natuurhulpcentrum.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier