Bekende bankzitters: vijf plekken om selfies te nemen

Voor het belfort van Brugge zit een bronzen man met een pak friet op een bank. Een populaire foto is doen alsof je een frietje steelt van de man. We gaan op zoek naar bankzitters die zonder morren poseren voor een selfie.

1. West-Vlaanderen: Einstein tussen de rozen

In 1933 woonde de toen al wereldwijd bekende Albert Einstein zes maanden in De Haan. Hij was op de vlucht voor het naziregime dat het niet begrepen had op Joodse knappe koppen. In De Haan maakte hij wandelingen in de duinen en op het strand en dronk er koffie met de politieke en culturele elite van ons land. Op het einde van de Normandiëlaan is een rozenparkje. Hier zit Einstein in alle rust voor zich uit te staren. Villa Savoyarde, de villa in cottagestijl waar Einstein met zijn gezin verbleef, ligt vlakbij. ‘In de voetsporen van Einstein’ is een populaire wandeling in De Haan.

www.visitdehaan.be

(foto Westtoer)
(foto Westtoer)

 2. Namen: Adolphe Sax houdt de wacht

Hoewel Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, het grootste deel van zijn leven in Parijs woonde, kan je in Dinant niet naast de man en zijn uitvindingen kijken. Sax zit rustig op een bankje voor het huis waar hij in 1814 is geboren. Een saxofoon rust losjes in zijn rechterhand. Zijn linkerhand strekt zich uit op de bank als een uitnodiging. Zijn hoed rust op zijn schoot. Dit huis in de Rue Adolphe Sax 37 is ingericht als museum en is dagelijks gratis toegankelijk van 9 tot 18 uur.

www.dinant.be/tourisme

3. Limburg: Verliefd paartje

Hendrik en Katrien staren stoïcijns voor zich uit op een houten bankje op de Grote Markt van Hasselt. Hun handen zijn verstrengeld. Het verliefde koppel is het meest gefotografeerde beeld van de stad. De officiële naam van het werk is ‘luisteren naar de beiaard’. De kunstenaar verbeeldt hier de jeugd die hoopvol naar de toekomst kijkt. Je passeert het paar via de met klinknagels bewegwijzerde historische stadswandeling.

www.visithasselt.be

 

(foto Visit Hasselt)©PATRICK VANDE VEN (foto Visit Hasselt)

 

 

4. Luik: Pijprokende Simenon

Op een bankje op het driehoekige pleintje Place du Commissaire Maigret in Luik zit de 49-jarige auteur Georges Simenon rustig zijn pijp te roken. Zijn rechterhand ligt uitnodigend op de bank. Simenon was een veelschrijver en grossierde daar ook in. Ooit kreeg hij een aanbieding om in Parijs in een glazen kooi in drie dagen en nachten een boek te schrijven. Het event ging niet door, maar de anekdote zegt wel veel over de man die wereldberoemd werd met zijn hoofdcommissaris Maigret.

www.liegetourisme.be

 

(foto WBT)©Jean-Paul Remy (foto WBT)

 

 

5. Vlaams-Brabant: Jonge madam

In elk van de 333 afleveringen van de vtm-serie De Kotmadam speelde dit beeld een hoofdrol in de begingeneriek. De bronzen gebeeldhouwde vrouw lijkt zich nonchalant neer te vlijen op een bankje op de Oude Markt van Leuven. De Kotmadam waakt er over haar studenten die pinten komen pakken aan de langste toog ter wereld.

www.visitleuven.be

(foto Agentschap Onroerend Erfgoed)
(foto Agentschap Onroerend Erfgoed)
 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier