Dit zijn de 5 leukste blotevoetenpaden in Vlaanderen

Het zou een masserende werking hebben. Het zou gezond zijn voor je bloedsomloop en het zou vooral je contact met de natuur herstellen. Hoog tijd dus dat we zelf even een aantal blotevoetenpaden testen. Nadat in Zutendaal in 2005 het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen opende, sprongen heel wat gemeenten op de blotevoetenhype. Wij stelden onze persoonlijke top 5 samen.

In Nederland heb je het blotevoetenpark in Brussum waar je 4000 meter ongeschoeid wandelplezier krijgt voorgeschoteld. Niet te verwonderen dus dat Zutendaal hier in 2005 de mosterd vandaan haalde voor de inrichting van zijn 3 kilometer lange blotevoetenpad in een voormalige zandgroeve. Het is meteen het meest succesvolle blotevoetenpad van Vlaanderen (4 euro per persoon). Je vindt het blotevoetenpad aan Lieteberg (Stalkerweg, Zutendaal), een van de vijf toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Koud hebben we het helemaal niet na de wandeling. Onderweg voelden we een heerlijke afwisseling van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. ‘Het zet al je zintuigen op scherp’ staat in koeien van letters aan de ingang. Dat klopt helemaal. Het pad is in de zomer elke dag open tot 19 uur.

30.000 zenuwuiteinden

Aan de Donkvijver in Oudenaarde heb je het avonturenpark van The Outsider. Hier kan je werkelijk alle avonturen beleven die je je maar kan indenken. Het blotevoetenpad Bigfoot is er een heus schot in de roos. ‘Alle 30.000 zenuwuiteinden van je voeten worden gestimuleerd’ klinkt het veelbelovend bij The Outsider. Na een deugddoende wandeling door kiezels, zand, boomschors, water en modder moeten we toegeven dat ze gelijk hebben. Kostprijs: 6 euro per persoon, korting voor groepen vanaf 6 personen.

Info: www.theoutsider.be

Dolle pret in het avonturenpark van The Outsider, aan de Donkvijver in Oudenaarde. (foto grf)
Dolle pret in het avonturenpark van The Outsider, aan de Donkvijver in Oudenaarde. (foto grf)

Appeltje voor de dorst

In het West-Vlaamse dorpje Oekene, een deelgemeente van Roeselare, werd in oktober van vorig jaar een blotevoetenpad geopend. Aan het einde van de Burgemeesterstraat kom je uit op een voetbalveld. Aan de zijkant van het voetbalveld werd het 150 meter lange pad geïntegreerd. Je wandelt er tussen fruitbomen over zand, boomschors, gras en een houten bruggetje. Toegang tot het eerder korte blotevoetenpad is helemaal gratis.

Kleinste paadje van Vlaanderen

De natuureducatieve Kaaihoeve in Meilegem, een deelgemeente van Zwalm, ligt aan een oude arm van de Schelde (Oude Scheldestraat 16). Je kan de Kaaihoeve gratis bezoeken. Wat verborgen achter de hoeve en hoog opgeschoten struiken ligt het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen. Klein, maar bijzonder krachtig, want de ene ervaring volgt de andere meteen op. Het pad is cirkelvormig, je kan het dus meermaals na elkaar doen. Volledig gratis.

Speelbal van de natuur

Aan de Braemkasteelstraat in Gentbrugge trek je zo het gloednieuwe natuurgebied de Gentbrugse Meersen in. Meteen al aan de ingang kan je je schoenen uittrekken voor een wandeling van 1 kilometer. De tocht is verrassend omdat hij niet ontstaan is uit menselijke ingrepen. De initiatiefnemers laten het blotevoetenpad, sinds de aanleg ervan in het voorjaar van 2014, over aan de elementen. De Gentbrugse Meersen zijn nog in volle ontwikkeling.

Toekomstige plannen

In Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn nog geen concrete plannen voor een blotevoetenpad. In de provincie West-Vlaanderen wordt nagedacht over een blotevoetenpad in Vichte en een in het provinciaal domein Palingbeek.

www.verrassingenomdehoek.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier