Tip van de week: 3 x de boer op

Benieuwd wat een boerderij zoal te bieden heeft? Beleefboerderijen zetten in op het contact met de natuur. Ze tonen vol trots dat boeren niet zomaar een stiel is. We zoeken drie zo’n boerderijen op die elk op hun unieke manier bezoekers ontvangen.

Rondom de weiden en akkers van Kijkboerderij De Pierlapont in Loppem loopt een wandellusje van 1,5 kilometer. Je komt er in contact met alle dieren en je steekt er nog iets van op ook. Achter het hoeveterras is een weide met zes comfortabel ingerichte tenten. Naast elke tent staat een douche met warm, stromend water. Het gebruik van hout voor de barbecue en de kachel is gratis.

Het hele jaar door komen kinderen op de kijkboerderij van het boerenleven genieten, met een kamp, een verjaardagsfeestje, tijdens een wandeling of als glampingvakantie met de ouders. Sam is de boer. Hij teelt maïs, aardappelen, tarwe, erwtjes en boontjes en verzorgt de vele hoevedieren. Kinderen steken hem soms een handje toe. De speelschuur is een echt kinderparadijs waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Ook buiten is een speeltuin. “Kinderen kunnen hier gaan en staan waar ze willen”, klinkt het bij boerin Els.

Voor niet-gasten is Kijkboerderij De Pierlapont elk weekend in de namiddag open van 13 uur tot 19 uur.

www.pierlapont.be

2. Duik in de knuffelbak in Oost-Vlaanderen

’t Leenhof in Zele is een melkvee- en geitenboerderij. Ze werken er grotendeels met voeder dat ze zelf telen. De rauwe geitenmelk wordt op de boerderij verwerkt tot verse geitenkaasjes en andere bereidingen die in de hoevewinkel worden verkocht. Op vrijdag en zaterdag kan je een rondleiding (5 euro p.p.) op de boerderij en kaasmakerij boeken.

Dé klepper waarmee ’t Leenhof kan uitpakken, is de lammetjesknuffelbak. Nog even geduld, die staat er pas tijdens het lammerseizoen van halfweg februari (krokusvakantie) tot eind maart. Tijdens de openingsuren van de hoeve kan je er dan op reservatie lammetjes komen knuffelen. Supercool toch?

www.leenhof.be

3. Portie natuur tanken in Vlaams-Brabant

Natuurbelevingshoeve JoLi in Heikruis hartje Pajottenland gooit elke zondag van 10 tot 19 uur de deuren open. JoLi komt van Johan en Liesbeth die hier in 2017 hun droom waarmaakten. Via hun hoeve willen ze kinderen en volwassenen opnieuw in contact met de natuur brengen. En daar slagen ze vlekkeloos in. De dieren zijn de hoofdrolspelers in dit onvervalste stukje natuurparadijs. Op de speelweide kunnen de kinderen zich uitleven. Op andere dagen worden regelmatig events en creatieve workshops georganiseerd die aangekondigd worden op Facebook. JoLi is ook een zorgboerderij. Jongeren in een time-out traject of volwassenen met een beperking steken er een handje toe.

www.jolihoeve.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier