Pura Vida in Costa Rica: de ultieme bestemming voor natuurliefhebbers

Actieve vulkanen, hagelwitte zandstranden, prachtige eco-resorts en regenwouden vol kleurrijke fauna en flora. De toeristische notendop van Costa Rica is rijkelijk gevuld. Maar het Centraal-Amerikaanse land is meer dan enkel een mooi plaatje. Costa Rica wil zo snel mogelijk plasticvrij en klimaatneutraal zijn.

“Pura Vida, amigos, y bienvenidos a Costa Rica!” Dat heet dan een warm welkom in hoofdstad San José, waar Diego en Marco – olijke gids en dito chauffeur – ons na een vlucht van zo’n 11 uur begroeten met een wel zeer brede glimlach. De twee hebben dan ook iets bijzonders voor ons in petto: een week aan de prachtige Pacifische kust, waar we een spoedcursus Costa Rica krijgen. Een cursus vol surflessen, ziplines door de jungle, toelichting over biodiversiteit en ecotoerisme, een trektocht met paarden, een boottocht door mangroves en zwempartijtjes aan watervallen, die ons uiteindelijk moet overtuigen van het feit dat Costa Rica een van de mooiste plekken op aarde is. Spoiler Alert: missie geslaagd.

Blue zone

 

Een kolibrie vliegt van bloem tot bloem in onze hoteltuin. (foto Sbedaux)©sbedaux

De eerste ochtend in Costa Rica begint vroeg, voornamelijk omwille van de jetlag, maar ook omdat de zonsopgang boven de sympathieke hoofdstad San José wel erg aanlokkelijk is. In de weelderige tuin van Hotel Alta Las Palomas zoekt een uit de kluiten gewassen leguaan naar ontbijt en flappert een kolibrie pijlsnel van bloem naar bloem. Daar en dan gaan we al overstag voor Costa Rica. “Pura Vida”, lacht gids Diego ons toe. De term wordt haast in elke Costa Ricaanse zin gebruikt. Dankjewel, geen probleem, goedemorgen. Alles is Pura Vida. “Het pure leven, daar draait het om in Costa Rica. Wist je dat wij een van grootste blue zones ter wereld herbergen? Dat zijn regio’s waar de mensen – door hun leef- en eetgewoonten – makkelijk 100 jaar oud worden. Het schiereiland Nicoya, waar we vandaag naar toe trekken, is zo’n blue zone.” Niet veel later, na een korte autorit en een wonderbaarlijke boottocht door mangroves vol krokodillen en exotische vogelsoorten, zitten we voor een lunch tussen de palmbomen aan de kraakverse ceviche en dringt de puurheid van de blue zone langzaam tot ons door. Zo is het aangenaam honderd jaar oud worden.

Costa Rica is ook een paradijs voor surfers. (foto Sbedaux)©SBEDAUX

 

Groen en gelukkig

Al meer dan tien jaar geleden prijkte Costa Rica helemaal bovenaan de Happy Planet Index, een studie die de ecologische voetafdruk van inwoners aan hun geluksgevoel linkt. Groen en gelukkig dus. Sinds 2014 komt meer dan 99 procent van alle opgewekte energie in Costa Rica uit hernieuwbare bronnen en in 2017 beloofde de regering om single-use plastic uit het land te bannen. Bovendien wil het kleine Midden-Amerikaanse land binnenkort ook CO2-neutraal zijn. Nogmaals: Pura Vida.

Costa Rica is momenteel overigens voor 52 procent bedekt met tropisch regenwoud en andere inheemse bossen, een indrukwekkend cijfer dat tijdens onze trip door Nicoya extra in de verf wordt gezet. We trekken het schiereiland over richting Nosara, waar we in boetiekhotel Lagarta Lodge van onze ecologische sokken worden geblazen. Een sublieme infinitypool middenin de jungle biedt uitzicht over een wel zeer weelderig stukje Costa Rica, met de Stille Zuidzee aan de ene kant, groene bergen aan de andere en een door mangrovebossen geflankeerde rivier ertussenin. Costa Ricaanser dan dit wordt het leven niet.

Vulkanische modder

 

Een boottocht over de Tempisque-rivier is de ideale manier om wildlife te spotten. (foto Sbedaux)Een boottocht over de Tempisque-rivier is de ideale manier om wildlife te spotten. (foto Sbedaux)

De volgende ochtend brengen we een blitzbezoek aan Tempisque-rivier, in de noordwestelijke provincie Guanacaste, voor een boottocht door de natuurlijke habitat van duizenden krokodillen, leguanen, apen en tal van exotische vogelsoorten. De hele boot houdt de adem in wanneer een krokodil van een meter of drie zijn bek dichtklapt en van de oever het water in glijdt. In de weelderige jungle spot onze kapitein drie kleurrijke leguanen, terwijl we in de verte het gebrul van apen horen. “Maar het beste moet nog komen”, lacht gids Diego, die ons na de boottocht naar het nationaalpark Rincon de la Vieja brengt. “Dit park ligt rond een actieve vulkaan, met op zijn flanken heetwaterbronnen, zwavelmeertjes en kokende modderpoelen.” Niet veel later bevinden we ons – in badkledij – in de Rio Negro Natural Hot Springs, waar de badgasten zich traditioneel eerst insmeren met vulkanische modder om even later een van de vele warmwaterbaden middenin de jungle in te duiken. Overnachten doen we in Buena Vista del Rincon, een simpele maar razend interessante ecoboerderij waar duurzaamheid wordt gekoppeld aan avontuur. Gasten kunnen koeien melken, paarden verzorgen of tuinieren in de biologische pluktuin, maar evenzeer boven het bladerdek van de jungle zoeven aan een zipline. Een absolute aanrader, dat laatste!

Sensatie verzekerd: ziplinen boven de jungle. (foto Sbedaux)©SBEDAUX
Sensatie verzekerd: ziplinen boven de jungle. (foto Sbedaux)©SBEDAUX

Op de laatste dag in het paradijs staat er nog een wandeling door het park op het programma. Ons pad loopt door adembenemende stukken tropisch regenwoud. We volgen een riviertje stroomopwaarts en staan plots oog in oog met een prachtige waterval die twintig meter de dieperik in stort, een helderblauwe poel in. Een verkoelende duik later liggen er nog twee woorden op onze lippen. Pura Vida!

PRAKTISCH

Erheen: KLM vliegt vanuit Amsterdam naar San José, de hoofdstad van Costa Rica. Meer info: klm.com. Prijzen vanaf 581 euro h/t.

Logeertips:

Lagarta Lodge is een prachtig designhotel met uniek infinitypool bij Nosara Beach. De lodge beschikt over een privaat regenwoud met mangroves. Prijzen vanaf 200 euro per nacht. Info: lagartalodge.com.

Buena Vista del Rincon is een unieke ecoboerderij met tal van simpele hutjes in de natuur. Prijzen vanaf 80 euro per nacht. Info: buenavistadelrincon.com.

Beste reistijd: het hoogseizoen in Costa Rica valt samen met het droge seizoen, van december tot april, maar ook in het regenseizoen valt het land uitstekend te bezoeken.

Meer info: Belgische reizigers hebben geen visum nodig om Costa Rica te bezoeken. Check diplomatie.belgium.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier