7 tips voor een fijne zondag

Weer of geen weer, met deze vier buitentips en drie binnentips maak je van je zondag een fijne dag.

Lichtspektakel herdenkt WO I in Nieuwpoort

Indrukwekkende video- en klankinstallaties vertellen je in anderhalf uur het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de IJzer in Nieuwpoort. Waar Water Was is een fascinerende tocht op land en water, langs pakkende herdenkingsmomenten. Van de makers van De Grote Schijn, geschikt voor volwassenen en kinderen.

‘Waar Water Was’, 1 tot 4 november, vertrek Bezoekerscentrum Westfront. Info & tickets: € 12 tot € 16, visit-nieuwpoort.be/beleef/waar-water-was.

© Fabian Morasut

Tim Burtons ‘Labyrinth’ in Brussel

Na Parijs is het de beurt aan Brussel om Tim Burtons Labyrinth te ontvangen. Verwacht een ontdekkingstocht door decors, kostuums, animaties en personages uit de belevingswereld van de iconische regisseur. Een fantastische kermis zoals Burton het zelf omschrijft.

Tour & Taxis, Shed 3, Brussel, tot februari 2024, timburtonexhibition.com

Magisch belevingsparcours in C-mine in Genk

Tijdens de herfstvakantie wordt C-mine omgebouwd tot een magische plek voor jong en oud. Het verhaal van het bijzondere jongetje Gneis, een jonge uitvinder die droomt van het heelal, is de aanleiding voor een interactief parcours door de voormalige mijnbouwsite. Dat allemaal met muziek, animatie en figurentheater.

‘GNEISTAN. De toekomst is van mij’, ontwikkeld door gezelschap Tal en Thee (talenthee.be). Tot 5 november in C-mine Genk. Tickets & info: c-mine.be.

© Ana Sofia Casaverde

Grootse kleine kunst in Brussel

Schilderijtjes kleiner dan 1 cm2, gehaakte minisculpturen, ieniemienie filmdecortjes en andere miniatuurcreaties doen je mond openvallen tijdens de expo Small is Beautiful. Zo’n twintig internationale kunstenaars laten zien hoe groots en wonderlijk kleine kunst kan zijn.

‘Small is Beautiful: Miniature Art Exhibition’, op de Grote Markt in Brussel, smallisbeautifulart.com. Op zondagochtend zijn er workshops voor kinderen.

Rik Van Puymbroeck schrijft over verlies en rouw in ‘Treurwil’

‘Als mensen sterven, wordt al gauw gezegd: verdriet slijt. Maar ik wil het op een manier ook blijven voelen’ – Rik Van Puymbroeck

Journalist en schrijver Rik Van Puymbroeck verliest op zeventienjarige leeftijd zijn beste vriend in een verkeersongeluk. In de jaren die volgen zal de dood zich opnieuw aandienen, want ook zijn broer en zijn moeder sterven. In deze wondermooie autobiografische roman Treurwil onderzoekt hij de vele kanten van verlies en rouw, en ook zijn verlangen om te blijven treuren over mensen die er niet meer zijn. Een roman die onder je vel kruipt.

Rik Van Puymbroeck, Treurwil – € 21,99 – De Bezige Bij.

Azul, gezelschapsspel gebaseerd op Portugese azulejos-tegels

Slechts op 1 op 3 Vlamingen geeft aan met zijn collega’s onder de middag een gezelschapsspel te willen spelen. Terwijl bewezen is dat dat net erg ontspannend én verbindend kan werken. Wij zijn fan van het tegelspel Azul, gebaseerd op Portugese azulejos-tegels: het is erg leuk, je speelt het met 2 tot 4 personen en de nieuwe reisversie past perfect in je bureaulade.

Azul mini – € 19,99 – Asmodee.

‘Het smelt’ in de filmzalen

Eva keert vele jaren na een traumatische zomer terug naar haar geboortedorp met een ijsblok in haar kofferbak. Ze wil afrekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achterlaten. Net zoals het gelijknamige boek van Lise Spit komt de film binnen als een mokerslag, met dank aan de verbluffende acteerprestaties.

‘Het Smelt’, geregisseerd door Veerle Baetens en met o.a. Rosa Marchant and Charlotte De Bruyne. Nu in de bioscoop.

(tekst Herte De Cleyn, Annelies Dyck en Judith Hendrickx)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier