8 cultuurtips om te beleven

125 portretten van Terry O’Neill in Maastricht

Terry O’Neill (1938-2019) – een van de meest iconische en invloedrijke fotografen wereldwijd – legde meer dan zestig jaar het front van de roem vast. Met zijn informele, spontane en intieme foto’s laat hij de naturelle flair van beroemdheden zien. Van de Britse koninklijke familie en prominente politici, tot internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen, ze poseerden allemaal voor zijn camera. En met velen van hen onderhield O’Neill ook een persoonlijke relatie. Hij begon als fotograaf in 1958 in zijn woonplaats Londen en groeide uit tot een ware pionier van de celebrityfotografie, met opdrachten voor onder meer Newsweek , TIME , Vanity Fair en Vogue .

Het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert nog tot zondag 10 september de overzichtstentoonstelling FAMOUS , met meer dan 125 van zijn portretten uit de jaren zestig en zeventig. Naast exclusieve colourised editions ligt de focus op klassieke zwart-witportretten. (GV)

fotomuseumaanhetvrijthof.nl


 © GF
© GF

Op het ritme van de trein door Europa

Klimatologen en zij die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, weten beter. Reizen per trein is niet alleen bijzonder ecominded, maar vinkt ook alle vakjes af van het uitbundige en minzame vertragen. Al meer dan twintig jaar reizen Bart Giepmans en Bonita Van Lier op het ritme van de trein kriskras naar alle uithoeken van Europa. De rozerode midzomernacht in Zweeds Lapland, de wijnstokken op de hellingen van de Etna of langs de kustlijn naar Valencia? Ze zagen het allemaal. Met hun boek Perron Europa ontdek je inspirerende stoptreinroutes – met vertrek vanuit België en Nederland – doorheen Europa’s mooiste natuur, langs culinaire tradities en historische hoogtepunten. Met heel wat praktische tips, vermelding van reisdagen en vooral, tijd om te reizen. Een boek voor iedereen die wil railtrippen, maar niet weet waar te beginnen. #slowtravel. (GV)

‘Perron Europa. Op reis met de trein’ – Uitgeverij FJORD, € 29,50.


 © GF
© GF

Rinus Van de Velde met ‘The Armchair Voyager’ in Wassenaar

Fictie en realiteit, maar ook woorden en beelden vloeien samen in het werk van de Belgische totaalkunstenaar Rinus Van de Velde. En dat hebben ze bij Museum Voorlinden in het Nederlandse Wassenaar geweten. Tot en met maandag 29 mei is Van de Velde er met zijn solotentoonstelling The Armchair Voyager te gast. Daarin combineert hij zijn eigen werk met zijn favoriete werken uit de collectie van het museum. Tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films bouwen er de absurdistische verhalen na die zich in zijn hoofd afspelen. Een podium voor zijn woeste autofictionele kunst, gecombineerd met het werk van grootmeesters als Joseph Beuys, de Canadese kunstenaar Rodney Graham, en van zijn zielsverwanten en landgenoten René Magritte en Marcel Broodthaers. (GV)

voorlinden.nl


 © GF
© GF

Het klimaatboek van Greta Thunberg

Greta Thunberg vroeg meer dan honderd vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten om vanuit hun expertise een bijdrage te schrijven voor Het Klimaatboek. Een bundeling van bijdragen over verandering, actie en veerkracht, waar Greta haar eigen verhalen over haar leerproces – de protestacties en het blootleggen van greenwashing – aan toevoegt. (NB)

€ 30 – in de boekhandel


 © Reconstructed bottle of Glefina Madrid, Spanje, circa 1950–1960, Patrimonio Nacional, Spanje
© Reconstructed bottle of Glefina Madrid, Spanje, circa 1950–1960, Patrimonio Nacional, Spanje

Expo ‘Weggooien’ doet je nadenken over afval

Kunnen we als individu en maatschappij een oplossing bedenken voor de eindeloze afvalberg, en zo ja, hoe? De tentoonstelling Weggooien wil ons met die vraag aanzetten om na te denken over hoe we met ons afval omgaan. Met objecten en getuigenissen wordt de ecologische impact gemeten van afval en van de historische en hedendaagse verantwoordelijkheid van Europa op dit vlak. Van fragmenten uit het bronzen tijdperk over stalen uit de papierindustrie die werden gebruikt in de 19de eeuw tot elektronische toestellen… Afval toont ons iets, of het nu industrieel of huishoudelijk is, giftig of herbruikbaar.

De gratis expo loopt tot zondag 14 januari 2024 in het Brussels museum en richt zich tot een groot publiek. (NB)

historia-europa.ep.eu


 © Filippo Bolognese
© Filippo Bolognese

Michele De Lucchi in CID Grand-Hornu

Nog tot zondag 27 augustus wijdt het CID – Grand-Hornu een tentoonstelling aan het werk van Michele De Lucchi, die internationaal bekendstaat om zijn humanistische benadering van design. Samen met zijn studio Circle verbeeldt hij er scenario’s waarin de moderne mens evolueert, op zoek naar nieuwe ideeën en een beter begrip van zijn ambities, met het nodige respect voor de planeet en andere menselijke wezens. (NB)

cid-grand-hornu.be


 © GF
© GF

Extra voorstellingen van ‘Onze Natuur, de film’ met livemuziek

Van het Zwin aan zee tot diep in de Ardennen: met Onze Natuur, de film ontdek je het wilde België in volle glorie. In navolging van de succesvolle filmvertoning en tv-reeks, komen er extra voorstellingen van het concert. Een unieke kans om de prachtige beelden te zien mét livemuziek, gecomponeerd door dirigent Dirk Brossé en onder zijn begeleiding gebracht door kamerorkest Prima la Musica. Onze Natuur, de film beleven kan nog op zondag 5 maart in de Bozar Brussel, zaterdag 22 april in de Koningin Elisabethzaal Antwerpen en zaterdag 17 juni in Cultuurcentrum Hasselt. (NB)

bozar.be , koninginelisabethzaal.be en ccha.be


 © Visit Bruges | Jan Darthet
© Visit Bruges | Jan Darthet

In het voetspoor van Tom Waes door Brugge

In de VRT-reeks Het verhaal van Vlaanderen neemt Tom Waes ons mee de geschiedenis in. Wie waren de mensen die al tienduizenden jaren op het grondgebied leefden dat we nu Vlaanderen noemen en hoe leefden ze? De reeks schetst een beeld van de rijke geschiedenis van deze regio. Daarop geïnspireerd werd in Brugge een nieuwe wandelroute uitgestippeld, vanaf maart te vinden op de gratis Route-app van Visit Bruges die binnenkort gelanceerd wordt. (NB)

visitbruges.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier