Het bestuur van de heemkring en de Koninklijke Harmonie Lint kijkt uit naar de expo. (foto FISP) © Filip Spoelders

Een eeuw Koninklijk Lints Harmonie Orkest: het museum blikt terug op zijn geschiedenis

Het Koninklijk Lints Harmonie Orkest viert zijn honderdste verjaardag. Het hele jaar door zal het zich tonen in de gemeente, maar de vereniging werkt ook samen met heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts. Daar kan vanaf deze namiddag de tentoonstelling over een eeuw orkest in Lint worden bezocht.

De Lintse heemkring opent vandaag zijn seizoen. Vanaf nu tot zondag 8 september zijn de verschillende musea op meerdere zondagen weer geopend voor de bezoekers. Ieder jaar stelt het een thematentoonstelling voor en dit jaar kon het uiteraard niet anders dan over het Koninklijk Lints Harmonieorkest gaan.

Materiaal samengebracht

“We kregen de vraag van het harmonieorkest om de expo over het honderdjarig bestaan bij ons te laten doorgaan. Dit vonden wij natuurlijk een prachtig idee. Wij hebben materialen in ons archief over de verenigingen en het orkest heeft zelf ook veel. Dit brengen we mooi samen in de tentoonstelling die tot september zal blijven staan”, geeft voorzitter Ludo Vekemans van de heemkring aan.

De tentoonstelling opent vandaag om 13 uur samen met de andere musea van de heemkring in het gemeentepark. “We tonen oude foto’s, oude vlaggen, materiaal van onze voormalige majorettes en we hebben het over onze oprichting”, licht Maurice Vrijs van de muziekvereniging toe.

De start was meteen een moeilijke periode want ze kwam tot stand na een afscheuring van harmoniemaatschappij Vrede-Eendracht. In januari 1924 begon harmonie Moed zet Bloed met zijn werking. Later zou deze het Koninklijk Lints Harmonie Orkest worden. “Momenteel tellen we 25 trouwe spelende leden. Het zijn er ooit meer dan vijftig geweest”, voegt Vrijs er aan toe.

Verbroederingsconcert

Met een druk jubileumprogramma hoopt de vereniging nieuwe leden aan te trekken. “We komen naar buiten. Op 21 april toeren we met een bus door de gemeente. Vanaf donderdag 2 mei gaan we langs de zes Lintse wijken om onze muziek in alle hoeken van de gemeente te brengen. Tijdens Suikeren Zondag organiseren we ons verbroederingsconcert”, overloopt Mannaerts het programma. (FISP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier