De opening van de site kon op heel wat belangstelling rekenen. (foto Provincie Oost-Vlaanderen) © Provincie Oost-Vlaanderen

Een vleugje geschiedenis op zondag: duik Oost-Vlaams erfgoed in met onze tips

Zin om iets op te steken op een vrije zondag? Dan kan je in Oost-Vlaanderen op verschillende plaatsen een duik in de rijke geschiedenis nemen. Wij zetten enkele mogelijkheden op een rijtje.

In het dorp Middelburg bij Maldegem is een nieuwe erfgoedsite geopend in de Kasteelstraat. Op die plek vind je de contouren van het voormalige kasteel van Pieter Bladelin terug, een topambtenaar van de hertogen van Bourgondië. “In 1440 kocht hij gronden van de abdij van Middelburg om er een zomerresidentie te bouwen”, zegt gedeputeerde An Vervliet van de provincie Oost-Vlaanderen. “Het werd een echt statussymbool. Samen met het kasteel kwamen er een kerk, stadhuis, hospitaal en huizen langs een strak stratenpatroon. Het was het begin van het huidige Middelburg. Zelfs hertog Karel de Stoute, zijn gemalin Margaretha van York, en zijn dochter Maria Van Bourgondië kwamen er destijds in hoogsteigen persoon een kijkje nemen.”

Je kan ook naar Assenede. Daar wordt heel het jaar de 1.300ste verjaardag van het dorp gevierd. Op de oude spoorwegbedding in het dorp kan je ‘Het verhaal van Assenede’ ontdekken. Wandelaars en fietsers kunnen er dankzij kunstwerkjes van de leerlingen van ‘Miekes Kunstatelier’ letterlijk door de 1.300 jaar oude geschiedenis van Assenede wandelen en fietsen. De kunstwerkjes zijn te bewonderen op infopanelen langs de spoorwegbedding. Via een QR-code kom je alles te weten over de geschiedenis achter de werkjes.

Gent op een andere manier leren kennen, kan je doen in het Industriemuseum: “Daar vertellen we een stukje wereldgeschiedenis vanuit de lokale Gentse context. We zoomen in op hoe dingen geproduceerd worden, onder welke omstandigheden mensen werkten. De focus hier ligt op industrie in de 19de, 20ste en 21ste eeuw.” (jose)

Ook niet te missen

Je kan ook een kijkje gaan nemen in de Heilig Hartkerk van Aalst. Het schilderij ‘Prediking van Johannes de Doper’ dat daar te zien is, werd de winnaar van de Erfgoed Challenge 2023. De hele kerk is een bezoekje waard. (jose)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier