Expo over stripfiguur Boerke: “Boerke heeft internationaal potentieel”

Op VRT CANVAS loopt de animatiereeks ‘Boerke’, gebaseerd op het gelijknamige stripfiguur, in Galerie Champaka in Brussel kun je een expo van de sympathieke antiheld bezoeken en in het Stripmuseum heeft hij een hele ruimte. Tekenaar Pieter De Poortere droomt luidop van een langspeelfilm.

De Belgische stripwereld is al decennialang toonaangevend, met familiestrips zoals Suske & Wiske, Nero, Jommeke en Kiekeboe. Maar er zijn ook een pak strips, van Robbedoes tot Largo Winch, die het goed doen over de grens. Kuifje, De Smurfen en Lucky Luke hebben dan weer de hele wereld veroverd, en als het van tekenaar Pieter De Poortere afhangt, mag straks ook Boerke aan dat rijtje toegevoegd worden.

Boerke is de ietwat knullige stuntel die zichzelf altijd in nesten werkt, soms onbewust. Hij is de ultieme antiheld, een natural born loser. De onschuldige en tekstloze tekenstijl staat in sterk contrast met de soms harde humor, maar het werkt wonderwel. Want meer dan 20 jaar na het ontstaan van het stripfiguurtje mag Boerke gerust een vaste waarde worden genoemd. Zo is er in het Belgisch Stripcentrum – waarvan Pieter sinds vorig jaar voorzitter is – een hele ruimte aan het onhandig personage opgehangen.

Stroomversnelling

Sinds Pieter als kind The Simpsons zag, is het idee voor een animatieserie altijd blijven sluimeren. Maar toen hij in 2001 Peter Rogiers ontmoette, die met De Hofleveranciers een eigen productiehuis heeft, raakte alles vanaf 2011 in een stroomversnelling. “Nu ja, eigenlijk heeft het nog jaren geduurd vooraleer we de financiering rondkregen, omdat er al snel twintig mensen aan werken”, aldus Peter, die fan is van het eerste uur. “De VRT heeft er een superbelangrijke rol in gespeeld, en was een hefboom om het Vlaams Audiovisueel Fonds aan boord te krijgen. We waren dan ook heel blij toen ze na het succes in 2021 een tweede seizoen bestelden. Waar we voordien vijf jaar voor nodig hadden, konden we nu op vijf maanden fiksen. Met een kledinglijn en ook een biermerk zetten we volop in op Boerke.”

Pieter De Poortere is al meer dan 20 jaar de geestesvader van Boerke. (foto Pieter Verhaeghe)
Pieter De Poortere is al meer dan 20 jaar de geestesvader van Boerke. (foto Pieter Verhaeghe)

“Omdat Peter en zijn kompaan Renaat (Van Ginderachter, red.) dat zakelijk aspect uit mijn handen pakken, kan ik me focussen op het creatieve”, weet Pieter. “Strips zitten soms in het verdomhoekje en die wereld verandert ook razendsnel, waardoor we ons moeten aanpassen. Ik ben heel dankbaar dat al die puzzelstukjes nu samen komen en zij een heel 360°-verhaal rond Boerke ‘gebouwd’ hebben. Ik geloof echt dat ons doorzettingsvermogen een verschil heeft gemaakt, maar ik probeer er ook voldoende bij stil te staan en te genieten.”

Expo in stripcentrum

En te dromen. Want niet alleen denkt het drietal nu luidop na over een film – “Ik geloof echt dat de tijd rijp is daarvoor” – maar ze kijken ook ver over de grenzen. Sinds die permanente expo in het Stripcentrum, een kleine tien jaar geleden, heeft Boerke dankzij buitenlandse toeristen en sociale media zijn weg gevonden naar onder meer Brazilië en Mexico. “We merken dat Boerke internationaal potentieel heeft”, aldus Pieter. “De humor is universeel en er zijn veel knipogen naar bekende films en series. Het leuke is ook toen we de moppen voor de reeks selecteerden, dat iedereen verschillende voorkeuren had. Dat toont aan dat Boerke een heel breed publiek aanspreekt. Het is een werk van lange adem om ook het buitenland mee te krijgen, maar we geloven er heel hard in.”

Boerke is twee keer per dag te zien op VRT CANVAS en ook op VRT MAX. Nog tot eind deze maand kan je ook terecht in Galerie Champaka in Brussel terecht voor een expo van Boerke met originelen (die ook te koop zijn). Meer info: www.boerke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier