‘Headless Man’ van Claire Fontaine.

Fictieve kunstenaars in expo ‘Alias’ in M Leuven

M speelt met realiteit in de nieuwe tentoonstelling ‘Alias’. In vijf zalen verzamelt het museum werken van kunstenaars die een andere identiteit aannemen in hun werk.

Het onderwerp van Alias is fictieve kunstenaars. “In tijden van AI, fake news en deepfake video’s worden we meer dan ooit geconfronteerd met de noodzaak om werkelijkheid op een kritische manier van fictie te onderscheiden”, vertelt curator Valerie Verhack over de expo. “Maar in plaats van waan en feiten strikt van elkaar te scheiden, laten fictieve kunstenaars de twee net naast elkaar bestaan. Fictieve kunstenaars stellen hun complex uitgesponnen fictie voor als feiten. Ze laten het schrijven en interpreteren van het kunstenaarsleven niet over aan anderen, maar eisen die rol zelf op.”

“Door een nieuwe identiteit aan te nemen, bevrijden kunstenaars zichzelf van genderkwesties en culturele vraagstukken, van de regels van de kunstwereld en het kapitalistische systeem, dat namen in merken verandert”, vertelt curator Valerie Verhack. “De groepstentoonstelling brengt zo’n 80 werken uit binnen- en buitenlandse collecties voor het eerst samen om dit groeiende fenomeen binnen de recente kunstgeschiedenis te belichten. Samen illustreren ze welke strategieën hedendaagse kunstenaars inzetten om fictie en realiteit te doen samenvallen.” (JVB)

meer info op www.mleuven.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier