Langs de passerelle gingen de mijnwerkers naar de mijnlift. (foto Stad Genk) © Paul Reinquin Limburg

Gerenoveerde erfgoedruimtes of exclusieve wandelingen: Thor park trapt toeristisch seizoen af met ‘Visit Thor!’

Het toeristisch seizoen wordt afgetrapt met ‘Visit Thor!’ in, waar anders, Thor Park. Het geeft de bezoekers een exclusieve blik achter de schermen van wat ooit de mijnsite van Waterschei was. Op het programma: binnen kijken in de gerenoveerde erfgoedruimtes, maar ook een exclusieve rondleiding in T2-campus en FacThory. Want Thor, dat is ook innovatie en technologie!

Anno 2024 is Thor een indrukwekkend technologiepark van 93 hectare met innovatieve ondernemingen dat Genk als technologiestad van de toekomst op de kaart moet zetten. Bezoekers worden welkom geheten in Thor Central, waar vanaf 11 uur elk uur een rondleiding van zo’n 45 minuten start. Er is ook een kidscorner met volksspelen en workshops zoals slijm of regenboogbuisjes maken. Workshops over kruiden en werken met reststoffen zijn er op niveau 1 met daarnaast sfeermuziek, een kunstinstallatie en een fotobooth.

Energiewandeling

Via de tweede verdieping is er, en dat is exclusief, de negen meter hoge passerelle waarlangs de mijnwerkers destijds naar de lift gingen om hun shift te beginnen. Vanuit het schachtgebouw is er een mooi panorama over de site en de terril van Waterschei. Al even exclusief is het ophaalgebouw waar een ex-mijnwerker voor tekst en uitleg zorgt. Dat gebeurt ook in het Mijndepot, het vroegere magazijn van de koolmijn met een expo over dat rijke mijnverleden. Rondleidingen zijn er ook in de nieuwe T2-campus waar opleidingen gegeven worden rond techniek en technologie. In FacThory wordt er geïnvesteerd in apparaten, machines en installaties die verhuurd worden aan ondernemingen. Een gids vertelt in een rondleiding van een klein halfuurtje hoe dat allemaal gebeurt. Maar Thor Park is ook het ideale vertrekpunt om het Nationaal Park Hoge Kempen te verkennen. Dat kan met een Ranger die vertelt over de geuren, kleuren en verhalen van het park. (FH)

Vandaag vanaf 11 uur, alle info op www.visitgenk.be/visitthor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier