© Tom Delmotte

Jonge Kortrijkse cineastedebuteert in thuisstad

The Reject, de debuutfilm van de jonge Kortrijkse cineaste Sandy Kelemba, was nog niet kant en klaar van de band gerold, of hij werd al geselecteerd voor het filmfestival in Oostende. Vandaag gaat hij in première in Budascoop, in Sandy’s thuisstad.

The Reject vertelt het verhaal van de 16-jarige Naomi, aan de vooravond van haar eerste concert met haar band. Ze hoopt om op deze avond niet alleen muzikaal te scoren, maar ook het hart van bandlid Nathan te veroveren. Navigerend tussen drama en muziek, wordt ze achtervolgd door haar grootste onzekerheid. De jonge Kortrijks filmmaakster Sandy Kelemba gooit meteen hoge ogen met haar eerste kortfilm over jezelf aanvaarden en jezelf kunnen zijn. Samen met de cast beleefde ze al een rode-lopermoment op het filmfestival in Oostende en om 18.30 uur gaat de film in première in Budascoop. De regisseur en cast zullen bovendien aanwezig zijn. Na de vertoning blijven ze nog even hangen voor een rondje vragen en antwoorden.

“De film was nog niet volledig klaar, maar we dienden hem toch in voor de kortfilmcompetitie van het Oostendse filmfestival”, vertelt Sandy Kelemba. “Met succes, want we werden geselecteerd en mochten op 27 januari de film tonen aan een publiek van filmkenners”.

De cirkel is rond

“Dit hele project was een echte belevenis voor mij. Eerst was ik blij dat ik de kans kreeg om mijn eigen film te maken. Daarna werd ik als jonge maker gecoacht door Patrice Toye voor het script en Camille Ghekiere voor de regie en toen werd de film ook nog eens opgepikt door een internationale jury. Dat had ik niet verwacht, maar uiteraard is het fantastisch.”

Ook voor Camille Ghekiere was het een bijzonder moment. “Het Fonds Strandschelp van de Koning Boudewijnstichting was op zoek naar iemand met meer ervaring om de jonge Sandy mee op sleeptouw te nemen. Ik heb haar met heel veel plezier gecoacht. Sandy is een talent en het was een mooie bekroning dat de film in Oostende werd opgepikt. Voor mij is het extra bijzonder aangezien ik zelf een aantal jaar geleden geselecteerd werd en mijn kortfilm er de award binnensleepte. Met de nominatie van Sandy lijkt de cirkel rond”.

The Reject is een realisatie van productiehuis Het Huys, werd in Kortrijk gefilmd en naast het Fonds Strandschelp van de Koning Boudewijnstichting werd het ook gesteund door het jongerenproject van Durf2030, Vives en Kunstencentrum Buda. (vvrk)

Info: www.budakortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier