foto Sergei Shauchenka

Klassiekers en jong talent op Klarafestival

Het Klarafestival is in Brussel van start gegaan. Tot 24 maart kan een rijk muzikaal programma ontdekt worden, dat werd samengesteld rond het thema ‘Crossroads’.

Klarafestival sloeg voor zijn editie 2024 de handen in elkaar met de Amerikaanse sopraan Claron McFadden, die het festival mee vorm gaf. Daarbij zal ze zelf ook aanwezig zijn. “De drie projecten die McFadden tijdens het festival brengt, vatten mooi haar carrière vol culturele, artistieke en intergenerationele kruisbestuiving samen”, zegt Joost Fonteyne, intendant van Klarafestival.

Zo kan vandaag zondag 10 maart lokaal talent ontdekt worden in GC De Vaartkapoen, waar de finale van het vierjarig traject Musikaa plaats vindt. Molenbeekse artiesten verklanken de sfeer van de meest spraakmakende Brusselse gemeente. Naar aanleiding van de muzikale middag, die om 15 uur vans start gaat, voorziet Burkselbinnenstebuiten om 13 uur een gegidste wandeling doorheen Oud-Molenbeek.

Jong talent

In Bozar staat jong talent op de planken. In januari werden kamermuziekensembles bekroond tot Supernova 2024. De winnaars van de wedstrijd maken een concertreis door België, die afgetrapt wordt met een laureatenfestival tijdens het Klarafestival.

Eveneens in Bozar kan je terecht voor een portie Schumann en Brahms, gebracht voor Evgeny Kissin en Matthias Goerne. Dit duo laat zijn magie los op het liedrepertoire van beide componisten. Het is heerlijk zwelgen in het gecreëerde universum, met herkenbare thema’s als de liefde in al haar grilligheid, de nacht, de natuur en de Sehnsucht van de eenzame wandelaar. Elk op hun manier goten Schumann en Brahms de romantische ziel in muziek, met de stem en de piano als volwaardige gesprekspartners.

Ook de komende weken staat er nog veel fraais op het programma. Zo laat accordeonist Philippe Thuriot op 19 maart Domenico Scarlatti’s tijdloze en vernuftige klavierwerken ‘Essercizi per gravicembalo’ schitteren in de al even tijdloze Protestantse Kapel. Belgische jazz-trots Bram De Looze presenteert op 22 maart in Flagey zijn vierde soloalbum ‘Spotting Gateways’, waarin improvisatie en compositie elkaar afwisselen. (JVB)

www.klarafestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier