Kunst met de Rubiks cubus: beroemde en anonieme kunstenaar Invader stelt tentoon

De anonieme maar wereldberoemde Franse kunstenaar Invader pakt uit met een nieuwe tentoonstelling in het MIMA, het Millenium Iconoclast Museum of Art in Brussel. De expositie staat in het teken van Rubikscubism, een term die de kunstenaar zelf uitvond in 2005.

Invader is één van de belangrijkste figuren uit de 2.0–cultuur van het internettijdperk. Deze beweging doorbreekt de traditionele codes voor hedendaagse kunst om ruimte te maken voor nieuwe ontdekkingen, nieuwe werelden en een andere verhouding tot het publiek.

​Invader infiltreerde de kunstscène in de jaren negentig en staat vooral bekend om zijn pixellated karakters geïnspireerd op de videospelletjes van de jaren ’70 en ’80 zoals Space Invaders en Pac-Man. Deze werken zijn gemaakt van mozaïektegels en worden op buitenmuren en gebouwen in openbare ruimtes aangebracht met behulp van cement.

De tentoonstelling in MIMA, getiteld Invader Rubikcubist, is de eerste tentoonstelling die volledig gewijd is aan een minder bekend maar niet minder innoverend aspect van Invader: Rubikcubism. De term verwijst naar zijn studiowerk rond de Rubiks kubus, de bekende gekleurde puzzel waarmee hij schilderijen en sculpturen maakt.

Invader Rubikcubist toont meer dan honderd werken over een periode van bijna 20 jaar, onderverdeeld in verschillende thema’s en verspreid over de vier verdiepingen van het museum: van zijn eerste sculpturen gewijd aan de schurkfiguren (de Rubik Bad Men) over zijn herwerking van de meesterwerken uit de kunstgeschiedenis (Rubik Masterpieces) tot zijn ideale discotheek (Rubik Low Fidelity).

Op het eerste gezicht zijn de werken quasi-abstract; ze onthullen zich enkel aan de toeschouwer wanneer die afstand neemt, met de ogen knippert of, als bij toeval, ze bekijkt door het scherm van een digitale camera.

De tentoonstelling is te zien tot 8 januari 2023. Meer informatie vind je op Mima Museum – Brussels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier