Ontbijtweetjes: dit gebeurde op een zondag in juli…

Zondag 20 juli 1969: Een mens wandelt op de maan

‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.’ Zo’n 600 miljoen mensen wereldwijd keken live hoe astronaut Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette. Een historisch gebeurtenis. Toch zijn er vandaag heel wat mensen (10 tot 20 % van de Amerikanen, 1 op de 6 Britten en zowat de helft van alle Russen) die ervan overtuigd zijn dat het om fake news gaat en dat de hele maanlanding opgenomen werd in een filmstudio. Tja…

Zondag 27 juli 1890: Vincent van Gogh pleegt zelfmoord

‘Mijn leven is aan de wortel aangetast, ook ik sta niet meer stevig op mijn benen.’ Zo schrijft Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, in 1890. Datzelfde jaar schiet hij zich met een pistool in de borst in een veld nabij Auvers. Twee dagen later zal hij overlijden. Uit zijn brieven blijkt de postimpressionistische schilder overwerkt, perfectionistisch en onzeker over de toekomst. Hij sterft arm. Zijn duurste schilderij Portret van dr. Gachet wordt in 1990 verkocht voor 135 miljoen euro.

Zondag 1 juli 1979: De walkman ligt in de winkel

Tot aan de vooravond van de eighties is muziek luisteren iets wat je alleen doet in je huiskamer of op een feest. De eerste draagbare muziekspeler wordt verkocht in Japan, is van het merk Sony en heet ‘Walkman’. Een uitstekende naamkeuze, want uit onderzoek van TIME Magazine blijkt een paar jaar later dat ondervraagden dertig procent meer wandelen sinds de walkman op de markt kwam. Heb je er nog eentje op zolder liggen? Walkmans zijn gewild bij verzamelaars, die voor de allereerste exemplaren tot wel duizend euro neertellen.

Zondag 10 juli 2005: De eerste ‘Big Jump’ voor schoon water

Elk jaar springen op de tweede zondag van juli duizenden mensen tegelijkertijd in rivieren, vijvers en kanalen om zo aandacht te vragen voor schoon en gezond (zwem)water. De eerste Europese editie vond plaats in 2005. In meer dan twintig landen sprongen mensen tijdens officiële en spontane acties het water in. Big Jump 2023 vindt dit jaar plaats op zondag 9 juli. Wij duimen voor een zomerse temperatuur.

Zondag 17 juli 2022: Jennifer Lopez en Ben Affleck stappen (eindelijk) in het huwelijksbootje

Bennifer is back. Na jarenlang uit elkaar te zijn geweest geven acteur Ben Affleck en media-icoon Jennifer Lopez elkaar alsnog het jawoord. Dat doen ze stiekem om middernacht tijdens een intieme en ietwat kitscherige ceremonie in Las Vegas. De huwelijksfoto’s worden genomen in een knalroze Cadillac. Een maand later volgt een stijlvol driedaags feest, inclusief diverse kledingwissels, op het landgoed waar hun bruiloft twintig jaar geleden ook had moeten plaatsvinden. Zeg nooit nooit. Brad en Jennifer, we kijken naar jullie. (Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier