Ontbijtweetjes: dit gebeurde op een zondag in juni…

Zondag 19 juni 1910: Amerika lanceert Vaderdag

De eerste Vaderdag vond plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. Hij kwam er op initiatief van de Amerikaanse Sonora Smart Dodd die haar kerk vroeg om een mis op te dragen aan haar vader, die na de dood van zijn vrouw zes kinderen alleen had opgevoed. Ze wilde een viering waarin álle vaders bedankt zouden worden, en zo geschiedde.

Zondag 16 juni 1963: de eerste vrouw in de ruimte

Kosmonaut Valentina Tereshkova gaat waar geen vrouw ooit was geweest. Ze werd op 16 juni 1963 aan boord van de Vostok 6 gelanceerd, en werd daarmee de eerste vrouw en tevens eerste burger in de ruimte. Valentina is dan 26 jaar en blijft tot op heden de jongste vrouw ooit die ons hemelruim verkende.

Zondag 1 juni 1975: klikvast in de auto

Wie in België vooraan in de wagen zit, wordt voortaan verplicht om een autogordel te dragen. Dat lijkt nu evident, maar in 1975 zorgde de wet voor protest. Zo werd beweerd dat je zonder gordel meer overlevingskans had wanneer je uit de auto werd geslingerd. Fake news avant la lettre. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gordel dragen de kans op overlijden met maar liefst 50% vermindert. Toch zou het nog tot 1991 (!) duren tot ook passagiers achteraan – doorgaans kinderen – verplicht worden om een gordel te dragen.

Zondag 26 juni 1977: Elvis zingt z’n laatste lied

“We zullen elkaar opnieuw ontmoeten. God zegene jullie, adios.” Met deze woorden neemt the King of Rock-’n-Roll op zondag 26 juni 1977 afscheid op wat zijn laatste optreden zal zijn. Zeven weken later sterft hij aan hartfalen.

Zondag 12 juni 2016: maand zonder zon

Met een gemiddelde temperatuur van 16,6°C, een zon die zich amper liet zien en 3,3 mm regen in 2,6 uur oogt het weerbericht van zondag 12 juni 2016 allesbehalve fraai. Dat geldt trouwens voor de hele maand. Juni 2016 was de somberste en natste juni sinds de waarnemingen. Met een uitzonderlijk neerslagtotaal van 174,6 mm werd zo het record van juni 1839 verbroken. Een maand zonder ZON-dag, dus… (Astrid Van Der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier